Kivesveto Go Go tekee punkkia Kouvolasta – lue haastis!

Teksti: Miika ”Mega” Kuusinen

Kouvola on paikka, josta monellakaan ei tunnu olevan hyvää sanaa sanottavanaan. Ehkä juuri siksi kaupunki on innoittanut vuosikymmenten aikana useampaakin punk-yhtyettä aina Maho Neitsyestä Kakkahätä-77:aan ja Kivesveto Go Go:hun. ”Kivareiden” viime tammikuussa julkaisema Mieti elämääs I -seiskatuumainen haisee ja maistuu eletyltä elämältä.

– Melkein kaikki meidän biisit on tarinoita täältä. Pikkukaupungissa joutuu itse keksimään oheistoimintaa kaljoittelulle ja järkkään keikkoja kun ei niitä muuten olis. Pub Lasihelmessä jokainen on vähän enemmän. Kivesvedon kaltainen pändikin on synnytetty kasaamalla neljä kaveria, joista yksi opettaa muille pari sointua ja sanat on tehty esimeriksi paikallisen uimahallin vahtimestarista, laulaja-kitaristi Samu Laine avaa keskustelun.

Voiko Kouvolaa kehua sitten ylipäätään mistään vai ovatko ainoat positiiviset mainitsemisen arvoiset asiat kuppatestien tuloksissa?

– Parasta Kouvolassa on, kun kaupungin nettisivuilla luki joskus heti kärkeen että ”Kouvolasta on hyvät liikenneyhteydet koko Suomeen!” eli ”tervetuloa, täältä pääset nopeasti pois”. Ja tietty kaikki bändit kuten Pahaa verta, Assteroids, D.N.R, Monster Mullet, Death Support Machine, Jackhammer, Frankie the Damage, Maailmanloppu, Chestbusters, Haku Päällä, Normaalit, Fuckmes, A. Takalo & Takavalot ja monta muuta.
 Sekä tietty ahdistunut ja jalkoihin tuijottava elämänasenne.

– Huonoina puolina voisi mainita, kuinka ”avoimen innovaation Kouvolassa etsitään uusia, rajoja rikkovia toimintatapoja”. Näitä elinkeinojohtajan ja ex-kaupunginjohtajan Aimo Ahdin rajoja rikkovia tapoja onkin sitten tutkittu ihan KRP:n toimesta ja selvitelty eri oikeusasteissa.
 Pilvenpiirtäjän puuttuminen ohitustien varresta on myös huono juttu.

Kivesveto Go Gon ”täällä kaupat suunnittelee kaupungin Ahti, on jumala maallakin, ne sitä kilpaa hieroo, kämpät on tyhjii ja on jalkavaimoo” -riimittely Ahti-kappaleessa perustuu siis todellisuuteen.

Todellisuus hymyilyttää muttei naurata

Suomessa huumorimusiikin leima tällätään usein varsin heppoisin perustein yhtyeille, joiden musiikki tai sanoitukset poikkeavat normeista ja käsittelevät vaikeitakin asioita pilke silmäkulmassa, mutta silti täysin vakavissaan. Kieltämättä kummallisen nimen omaava Kivesveto Go Go on Samun kertoman mukaan kokenut omissa nahoissaan, että tällaisen tiukkaan istuvan stigman aiheuttamista ennakkoluuloista ei niin vain päästä eroon.

– Meidän piti aikoinaan keksiä nopeasti nimi bändille keikan takia ja kun kaverilla oli oikeasti sairaustila nimeltään kivesveto (torsio testis), niin päätettiin vaan lisätä Go Go siihen perään. Sehän on puhtaasti pelkkää dängädängää. Nimi on kaksiteräinen miekka, joka on kyllä reilusti terävämpi siltä paskemmalta puolelta. Hyvää siinä on se, että ihmiset muistavat nimen kertakuulemalta ja huonoa taas, että se on niin paska. Epäilemättä siitä enemmän haittaa on kumminkin meille ollut. Aika monet vieläkin jättää kuuntelematta bändiä pelkästään nimen takia.

Samu kertoo myös tragikoomisen esimerkin elävästä elämästä, joka voi ehkä aluksi hymyilyttää muttei kuitenkaan naurata.

– Kerran kysyin yhdeltä kaverilta miten menee, kun ei oltu nähty pitkään aikaan. Vastasi vaan että ”oon työtön ja masentaa”, mikä sinänsä on jo murhan hauskaa. Meidän tarinat on ihan tosia, sellaisia otteita ihmisten elämästä. Huvittaviahan ne ovat jo valmiiksi.

Millaisista musiikillisista tekijöistä ja vaikutteista Kivareiden biisit ja soundi ovat lähtöisin? Kun yhtyeen tavaramerkiksi ovat muodostuneet oudolla tapaa letkeän rennoilta kuulostavat, vakavasti asioista kertovat kappaleet, joissa on äärimmäisen tarttuvat kertosäkeet?

– Ei meillä ole mitään musiikillisia lähtökohtia. Sounditkin on lähtöisin vahvistimien – jollaisia ylipäätään oli alun perin varaa hankkia – kaikkien potikkojen arvotuista asennosta ja siitä taidosta tai taidottomuudesta, joka kohdistuu äänitys- ja miksausrintamaan. Ollaan ihan varmasti teknisesti koko tuttavapiirin paskin pändi. Tee se itse -meiningillä mennään, mitä nyt joskus ollaan muutamia kaljoja tarjottu jollekin, joka on vähän jeesinyt nauhotushommissa.

– A-, C-, G- ja F-sointujen lisäksi olemme ottaneen viimeisen kahden vuoden aikana repertuaariin D-mollin, joka tekee yllättävän mutkan kappaleeseen. Tai ei sitäkään mollina soiteta. Joskus vaan arvotaan sointuja, Samu kertoo.

Tajuutsä jätkä?

Kivesveto Go Go on julkaissut viiden vuoden aikana neljä seiskatuumaista ep:tä, joista ensimmäinen oli jo nyt keräilyharvinaisuudeksi muodostunut split Kakkahätä-77:n vuonna 2008, toinen Tuplaseiska vuotta myöhemmin ja samana vuonna vielä Saatana kutsuu minua, jolta löytyy bändin hittikappaleeksi muodostunut Äiti hei! Mieti elämääs I:n ilmestymiseen meni kuitenkin melkein neljä vuotta. Mikä teitä näin kauan mietitytti?

– Jos meidän bändi julkaisee neljän biisin seiskan, niin sen tekemisen hinnaksi kahden vuoden treeniskaljotteluineen, pizzoineen, junalippuineen ja aamuöisine taksiajeluineen tulee monta tonnia per kipale. Keskiviikkoisin nouseva ”kai tässä vois kaljalle mennä” -tunne on kaiken takana. Ep:n kakkososa tulee piakkoin, ja jos vanhat merkit paikkansa pitää, niin sitten tulee vähän myöhemmin.

– Seiska on helppo formaatti, lyhyt kesto, halpa hinta ja tasaraha ja muutenkin me nauhoitetaan aina vaan muutama biisi kerrallaan. Vaikuttaa tähän tietenkin myös se, että tämmöisiä tarjouksia tähän mennessä on saatu. Osahan noista on kustannettu itse, toiset porukassa ja joskus joku roponen on tullut ulkopuolisiltakin. Jonkinlaisesta pitkäsoittokokoelmasta on kanssa joskus ollut kyllä puhetta.

Mikä olisi paras myyntipuhe, miksi bändiä tuntemattomien ihmisten pitäisi kuunnella tai tulla katsomaan Kivareita ensi kesänä Ruisrockiin ja mitä reissulta oikein odotatte?

– Ei me haluta tätä kellekkään myydä. Kuunnelkoot ne ketä kiinnostaa. Ja jos tuntuu siltä, että nimi on liian paska, niin älkää kuunnelko. Ite en varmaankaan kuuntelis, Samu toteaa.

– Ruisrockissa parasta tulee olemaan oman keikan lisäksi tietty Pertti Kurikan Nimipäivät, Pää Kii ja Pet Shop Boys. Keikan jälkeen odotamme eniten seuraavan päivän krapulaa ja sen korjailua isolla aurajuustorullakebalilla. Ja tietysti jonkun swedupändin kanssa alueella pitää muistaa kinata jääkiekosta. Pakko on myös käydä jokibotskiristeilijällä, kaljalla Daily Newsissä sekä ajella förillä edes takas.

Tsekkaa Kivesveto Go Go livenä:
La 27.04 The Circus, Helsinki. Mukana Pää Kii, Pertti Kurikan Nimipäivät, Kivesveto Go Go ja Moderni Elämä.

Kuuntele Kivesveto Go Go:n ”Asioita tapahtuu” ja ”Ahti” kappaleet: