Löytöjä pöytälaatikon kätköistä – haastattelussa Barathrum

Haastattelu julkaistu Infernon 10/2014 Sytykkeet-palstalla.

06.12.2014

Pienen profiilin suomalaislafka Saturnal Records tekee kulttuuriteon julkaisemalla levyllisen kotimaista black metal -historiaa: luvassa on kiekollinen ennen kuulematonta Barathrum-materiaalia.

Jostain arkistojen kätköistä kaivettu Warmetal on nauhoitettu vuonna 1993, ja ymmärtääkseni materiaalin oli tarkoitus ilmestyä bändin ensimmäisenä levynä ennen kaksi vuotta myöhemmin julkaistua varsinaista Hailstorm-esikoista. Miksi Warmetal päätettiin julkaista juuri nyt?

– Se on itse asiassa mini-lp, eikä pituuttakaan ole täysipitkän verran. Päätettiin nyt sitten Saturnalin kans julkasta tämä samalla cd:llä Jetblack-ep:n (1997) uusintapainoksen kanssa, ja molemmat ilmestyy myös erikseen vinyyleinä, Barathrumin laulaja-basisti Demonos Sova kertoo.

– Alkujaan Warmetalin piti julkaista eräs lafka, jolta loppui massit kesken. Levy jäi pöytälaatikkoon, josta sen nyt sitten löysin, ku pengoin vanhoja demoja julkaistavaksi. Seuraavana julkaisuvuorossa onkin sitten näitä vanhoja demoja ihan roppakaupalla!

Millaisia muistoja yli kahdenkymmenen vuoden takaisen Barathrumin kuuntelu sinussa herätti?

– Ekaksi tuli mieleen se vitutuksen määrä, kun levy jäi aikoinaan julkaisematta, mutta nyt asia paikataan, Sova sanoo.

– Barathrum on pysytellyt minulle tärkeänä sen koko 25-vuotisen uran ajan, ja eiköhän meininki tule jatkumaan samana vielä pitkään – ellei lähde henki. Perustaltaanhan homma on pysynyt koko ajan samana, enkä ole lopettanut toimintaa, koska en ole nähnyt sille mitään syytä.

Bändin viimeiseksi ilmoitettu levy Anno Aspera: 2003 Years After Bastard’s Birth ilmestyi vuonna 2005, mutta yhtye on pysytellyt koko ajan aktiivisena. Onko teiltä tulossa vielä joskus uusi levy?

– Meidän piti tehdä alkuperäisen suunnitelman mukaan 16 täyspitkää albumia, eikä suunnitelma ole muuttunut tuosta miksikään. Uusia biisejä on pöytälaatikossa aika paljonkin, mutta ei ole ollut sopivaa tilaisuutta nauhoittaa ja julkaista niitä. Siihenkin on tulossa muutos.

Lisää luettavaa