Merkkipäivä: 50 vuotta sitten ilmestyi Black Sabbathin mestariteos, joka inspiroi lukuisia tulevia sukupolvia

Master of Reality julkaistiin 21.7.1971.

Heavy metalin kummisetä Black Sabbath julkaisi 21. heinäkuuta 1971 eli tasan 50 vuotta sitten Master of Reality -pitkäsoiton. Kyseessä oli yhtyeen kolmas albumi, joka ilmestyi vain puolitoista vuotta debyyttilevyn julkaisun jälkeen.

Master of Reality ei saanut ilmestyessään kriitikoiden suosiota, mutta se pärjäsi kuitenkin myyntilistoilla melko hyvin. Albumin merkitys on kuitenkin vuosien varrella noussut ja nykyään sitä pidetäänkin yhtenä koko heavy metal -genren merkittävimpänä albumina. Levy inspiroi lukuisia tulevia muusikkosukupolvia ja toimi erittäin suurena innoittajana varsinkin 1990-luvulla nousseille stoner rock/metal -bändeille ja koko tyylilajille.

Master of Realityllä on niin mieletön, ainutlaatuisen kuiva soundi. Soittimet ovat niin erillään, että se luo jotenkin karmivan vaikutelman”, kommentoi esimerkiksi edesmennyt Peter Steele (Type O Negative) viimeiseksi jääneessä Inferno-haastattelussaan vuonna 2007.

Ja kun Infernon toimittajat valitsivat kitaristi Tony Iommin 70-vuotispäivän kunniaksi omat suosikkinsa riffimestarin riffeistä, esille nostettiin kaksi Master of Realityltä löytyvää huippukohtaa:

”Päätösraita (Into the Void) alkaa hitaasti möyrivällä, mutta samaan aikaan taipuisalla riffillä. Synkkyys ja kepeä groove yhdistyvät täydellisesti. Sitä seuraa aivan uudenlaista draivia sisältä riffi, jonka päälle laulukin asettuu. Se eteenpäin puskeva voima, jolla se etenee, on uskomaton. Täydellinen kombinaatio seksuaalista primaalista elämänvoimaa ja kosmista psykedeliaa”, pohti Mikko Malm.

”On maaginen hetki, kun albumilla näppäilyintro Embryo vaihtuu Children of the Graven kuin tyhjyydestä tulevaan, hiljalleen voimistuvaan kuningasriffiin. Riffiin, josta on louhittu koko stoner rockin perintö”, ylisti puolestaan Antti Luukkanen.

Myös Black Sabbathin jäsenet itse pitävät levyä suuressa arvossa. Esimerkiksi rumpali Bill Ward nosti sen Rolling Stone -lehdessä yhdeksi kaikkien aikojen suosikkilevykseen metallin saralla.

”Pidän toki kaikista levyistä, joilla olin mukana, mutta Master of Realityllä bändi oli siinä vaiheessa muuttunut täydelliseksi keikkabändiksi emmekä olleet pitäneet kiertueista taukoa useampaan vuoteen. Sillä levyllä on tietynlaista kypsyyttä. En sano, etteivätkö kaksi edellistä (vuonna 1970 ilmestyneet Black Sabbath ja Paranoid) olisivat olleet sitä, päin vastoin. Mutta Masterissa on sitä jotain; siinä on jotain hyvin erilaista. Se on aina ollut yksi suosikeistani”, Ward pohti 2017 Rolling Stone -lehdessä.


Seuraavassa katsaus kaikista Master of Reality -albumin kappaleista tehdyistä covereista, joita ovat vuosien varrella tulkinneet niin pienemmät kuin myös suuremmat ja tunnetummatkin artistit genrerajoihin katsomatta:

Sapattivuosi – Kännin piikkiin (Sweet Leaf) (2005)

Stryper – After Forever (2015)

Opium Jukebox – Embryo (2002)

Tarot – Children of the Grave (1993)

Emerald Sabbath – Orchid (2019)

Corrosion of Conformity – Lord of This World (1994)

Opeth – Solitude (2014)

Soundgarden – Into the Void (1991)


Tai mikäli cover-versiot eivät nappaa, niin ainahan voi tietenkin ottaa alkuperäisen version ja uppoutua sen syövereihin. Tämän klassikon pariin pääsetkin näppärästi tuosta alta.

Paljon onnea 50-vuotiaalle Master of Realitylle!