Metallican menestysalbumin julkaisusta tasan 30 vuotta – vanhoja faneja suututtanut levy nosti bändin maailman suurimpien yhtyeiden kuninkuusluokkaan

Metallican nimikkoalbumi on yksi maailman myydyimmistä levyistä.

12.08.2021

Monen rock- ja hevidiggarin maailma muuttui 12. elokuuta 1991, kun kauppojen hyllyille ilmestyi Metallica-yhtyeen viides studioalbumi, mustakantinen Metallica, joka myös The Black Albumina tunnetaan. Eritoten se muutti laulaja-kitaristi James Hetfieldin, rumpali Lars Ulrichin, soolokitaristi Kirk Hammettin ja basisti Jason Newstedin elämän – albumin myötä bändistä tuli yksi maailman suurimmista yhtyeistä ja sitä on myyty maailmalla yli 30 miljoonaa kappaletta.

Monille vuonna 1981 perustetun yhtyeen pitkäaikaisille faneille levy oli kuitenkin myös järkytys ja pettymys. Bändi oli siirtynyt raivokkaasta thrash metalista kohti suoraviivaisempaa ja radioystävällisempää soundia, mikä sai monet raivostumaan ja hylkäämään ”itsensä myyneen” ja kaupallistuneen bändin. Mutta albumin myötä bändi sai kuitenkin runsain määrin uutta yleisöä, kiitos singlejulkaisujen sekä kaksi vuotta kestäneen ja lähes 300 keikkaa käsittäneen kiertueen, johon kuului muun muassa esiintyminen Freddie Mercuryn muistokonsertissa sekä yhteiskeikkoja Guns N’ Rosesin kanssa. Pokkasipa bändi albumillaan myös Grammy-pystin parhaasta metalliesityksestä.

Metallican kolmekymppisiä voi juhlistaa vaikka alta löytyvien erinäisten videoiden parissa. Halutessasi voit myös testata tietosi toverilehtemme Soundin laatiman tietovisan parissa.

Black Albumista julkaistaan syyskuussa uusi 30-vuotisjuhlapainos sekä Blacklist-coverlevy, jolla kaikkiaan 53 eri artistia tulkitsee levyn kappaleita. Mukana tribuutilla ovat muun muassa Miley Cyrus, Elton John, Volbeat, Weezer, Corey Taylor, Roxetten Per Gessle, Biffy Clyro sekä Kamasi Washington.

Lisää luettavaa