Musta aurinko nousee – ecuadorilaisyhtyeen uusi ep ja lyhytelokuva syntyivät yhteistyössä Nino Laurenteen kanssa

Laurenne ja Black Sunin miehistö kertovat yhteistyönsä ja elokuvaprojektinsa taustoista.

04.09.2020

Uutisoimme tammikuussa ecuadorilaisen Black Sun -yhtyeen Still Alive -sinkusta, jolle kappaleen tuottanut Nino Laurenne (Thunderstone, Hevisaurus) haali Suomesta melkoisen laulaja- ja soittajakatraan aina Sonata Arctican Tony Kakosta, Lordista, Battle Beastin Noora Louhimosta, Thunderstonen Pasi Rantasesta, Smackboundin Netta Laurenteesta, Omnium Gatherumin Jukka Pelkosesta Wintersunin Asim Searahiin, Sonata Arctican Elias Viljaseen, Arionin Topias Kupiaiseen ja Ensiferumin Petri Lindroosiin.

Tänään (4.9.) Black Sunin ja Nino Laurenteen yhteistyöstä julkaistaan jatkoa yhtyeen uuden Silent Enemy -ep:n merkeissä. Kyseessä on seitsemän biisin kattausta tarttuvaa ja melodiat edellä kulkevaa perusmetallia, kuten virkaiältään yli 20-vuotiaalta bändiltä sopii odottaakin. Erityisen Silent Enemystä tekee samaan pakettiin tehty, ja blu-ray-muodossa julkaistava samanniminen, reilun 20 minuutin mittainen lyhytelokuva, joka perustuu kokonaan ep:n musiikkiin.

Infernon toimittaja Jaakko Silvast haastatteli yhtyettä sekä suomalaistuottajaa näiden yhteistyön tiimoilta. Haastattelun voit lukea alta heti Silent Enemy -elokuvan virallisen trailerin jälkeen. Silent Enemy -ep löytyy puolestaan artikkelin lopusta.

Black Sunin historia yltää viime vuosituhannen lopulle, ja tänä aikana bändi on ehtinyt julkaista kolme täyspitkää albumia, muutamia sinkku-, split- ja ep-julkaisuja sekä keikkailla Etelä-Amerikassa muun muassa Judas Priestin, Kreatorin, Edguyn, Firewindin ja U.D.O.:n ja kanssa.

Bändin ja suomalaistuottajien yhteistyö alkoi jo vuonna 2017 julkaistulla The Puppeteer -levyllä, kun Black Sun kävi tekemässä levyn tuottajana toimineen Timo Tolkin kanssa Nino Laurenteen Sonic Pump Studiolla Helsingissä.

– Pojat ottivat parisen vuotta sitten yhteyttä, että haluisivat tehdä seuraavan tuotteen (Silent Enemy -ep:n) minun kanssani. He myös kysyivät, olisko mahdollista, että lentäisin sinne äänittämään levyn, Nino Laurenne alustaa.

– Aluksi ihmettelin, että minullahan on täällä kohtuuhyvä studio, mutta rupesin miettimään, että miksei, että missä muussa tapauksessa elämässä tulee tilanteeseen, että menenpä tästä Ecuadoriin tekemään levyä. Lensin paikalle, ja siellä oli erittäinkin riittävät mahikset rumpujen äänitykseen. Sen jälkeen mentiin yhteen ”kotistudioon”, missä olikin kamat viimeisen päälle ja jatkettiin hommia siellä.

Tässä vaiheessa kohtalo puuttui peliin niiltä osin, että Black Sun ja yhtyeessä kymmenisen vuotta laulanut Chemel Neme saivat suksensa ristiin pahemman kerran. Lopputuloksena bändi erotti laulajansa.

– Se kävi nopeasti, että kundit päätti poistaa sen riveistä. Siellä sitten oltiin Ecuadorissa keskeneräisen tuotteen kanssa ilman laulajaa. Pari päivää ihmeteltiin ja saatiin idea, että tehdään yhteistyötä ja pistetään homma maaliin. Että saatte lisäaikaa hankkia uusi vokalisti bändiin ja minä hommaan ep:tä varten laulajat Suomesta, Laurenne kertoo.

– Kaikki, joita pyysin mukaan ja joille avasin tilannetta, halusivat auttaa minua ja bändiä. Se oli törkeän hienoa. Sen jälkeen ei ollut mitään ongelmia, ja niputeltiin homma läjään. Mukaan yhteen biisiin tuli vielä saksalainen Henning Basse (Firewind), joka oli laulanut stemmoja edellisellä Black Sunin levyllä. Sitten Jens Bogren miksasi muutaman ep:n biiseistä ja minä muutaman. Oli huima kokemus kaikin puolin, Laurenne puhelee.

Black Sun -miehistön (Santiago Salem / basso, Nicolas Estrada / rummut ja Christopher Gruenberg / kitara) mukaan vokalisti Nemen lähdön jälkeen yhtye päätyi kirjoittamaan uusiksi Silent Enemyn lyriikat ja laulumelodiat. Samalla syntyi idea koko pitkän ep:n mittaisesta konseptista ja lopulta samannimisestä lyhytelokuvasta.

– Meidän oli ollut tarkoitus tehdä konseptilevy jo pitkän aikaa muutenkin, ja nyt ajoitus tuntui sopivalta. Kun päätös oli tehty, syntyi myös idea tehdä tuotteesta visuaalinen. Hullun hommaa, erityisesti juuri bändin sen hetkiseen tilanteeseen nähden, bändi huokaa.

Black Sun luotti tuottajaansa täysin. Jopa niin paljon, että antoi laulajalleen potkut, koska – kuten Laurenne toteaa – ”ongelmat eskaloituivat laulajan kanssa, kun hän ei ollut valmis siihen, että minä otan ohjat koko projektista.”

– Nino oli koko tämän projektin kulmakivi, ja lopulta hänen ansiostaan saimme levylle kaikki ne laulajat, joiden panos oli fantastinen. Olemme siitä mitä nöyrimmin ikuisesti kiitollisia. Lämmittää sydäntä tietää, että ihmiset välittävät laittamalla peliin ammattitaitonsa, kykynsä ja oman aikansa. Se on todellista paloa ja rakkautta musiikkia kohtaan, Black Sunin miehistö kiittelee.

– Kun kaikki tämä tapahtui, me heittäydyimme Silent Enemyn tekemiseen entistä luovemmin ja kokeellisemmin. Varsinkin, kun kuulimme vierailevien laulajien ”uudet” versiot biiseistä, innostuimme todella. Hype kasvoi sen myötä ja kun päätimme ruveta tekemään ep:n oheen lyhytelokuvaa, meillä oli toiveet todella korkealla.

Tehän myös näyttelette itse elokuvassa, millainen kokemus se oli?

– Tietysti meillä oli todella hauskaa tehdä sitä. Kun sai mahdollisuuden olla mukana oikeassa elokuvatuotannossa, se todella aukaisi silmät näkemään kaiken sen yksityiskohtien tason, mitä tarvitaan, kun hommat tehdään ammattimaisesti.

Tuottaja Laurennekin on innoissaan kaikesta siitä, mitä hän ecuadorilaisten kanssa on saanut aikaiseksi.

– Leffahommasta olen ihan fiiliksissä. Siis ecuadorilainen hevibändi tekee lyhytelokuvan. Siitä tuli todella magee siihen nähden, kun tietää sikäläiset budjetit ynnä muut.

– Noin muutenkin projekti meni kaikkinensa hienosti. Black Sunin tyypeistä on tullut tosi hyviä frendejä, ja olisin jo ilman koronaa käynyt siellä keväällä ja nyt syksyllä keikoilla ynnä muuta, mutta odotellaan nyt, kun tilanne rauhoittuu. Julkaistaan tämä ensin. Hienoa meininkiä ja hyvää porukkaa, Laurenne iloitsee.

Black Sunin tulevaisuus on vielä tietyiltä osin hämärän peitoissa, mutta eteenpäin mennään toiveikkaana.

– Keskustelemme edelleen siitä, pitäisikö meidän hankkia bändiin uusi laulaja. Jos oikea tyyppi sattuu kohdalle, niin olisihan se tietysti järkevää. Kuitenkin, mitä enemmän itse kuuntelemme uuden ep:n biisejä, sitä onnellisempia olemme nyt triona. Ei ole mahdotonta, että jatkamme näin eteenpäin ja teemme levymme samalta multivokalisti- ja projektipohjalta kuin Silent Enemynkin, bändi summaa.

Teksti: Jaakko Silvast

Lisää luettavaa