Oikeus hylkäsi Ghostin brittitislaamoa vastaan nostaman kanteen – ”Parempi onni ensi kerralla, Tobias”

Oikeus katsoi kiista-asian Ghost Vodkan hyväksi.

25.12.2020

Ghost Vodka -juomaa valmistava brittiläinen tislaamo kertoi viime keväänä Ghost-yhtyeen nostaneen kanteen heitä vastaan. Ghostin ja yhtyeen nokkamies Tobias Forgen edustajien mukaan Ghost Vodka syyllistyi tavaramerkkirikkomukseen, sillä Forgen hallinnoima Svensk Drama Pop Oy omistaa yksinoikeudella kuvainnollisen Ghost-logon koko Euroopan Unionissa.

”Mikä tahansa EU:ssa tehty alkoholituote, joka käyttää sanaa ’Ghost’ osana tuotenimeään loukkaa SDP:n yksinoikeutta. SDP on oikeutettu puolustamaan oikeuksiaan siinä missä mikä tahansa muukin yritys, jonka tavaramerkkioikeutta rikotaan”, yhtyeen edustaja kommentoi tapausta tuoreeltaan.

Nyt Tukholman käräjäoikeus on tehnyt asiassa päätöksen ja hylännyt yhtyeen nostaman kanteen. Patentti- ja markkinaoikeuden mukaan ’ghost’ on yleinen sana ja siksi sitä saa vapasti käyttää eikä se nähnyt eri osapuolten tavaramerkeissä ja brändeissä tarpeeksi samankaltaisuuksia, jotta juomavalmistajaa olisi voinut syyttää tavaramerkkirikkomuksesta. Ja vaikka SDP olikin rekisteröinyt alkoholijuomien tavaramerkkinsä jo 2013, sitä ei käytetty lain vaatiman viiden vuoden sisällä vaan yhtye toi oman gin-juomansa markkinoille vasta 2019. Oikeus katsoi vuonna 2015 lanseeratun Ghost Vodkan tulleen näin markkinoille ensin.

”Hyvää joulua kaikille ja kiitos tuestanne tänä vuonna, se on merkinnyt meille paljon. Tässä meidän patentti- ja markkinaoikeudelta saamamme aikainen joululahja. Parempi onni ensi kerralla, Tobias”, Ghost Vodka kirjoitti saatteeksi julkaistessaan oikeuden päätöksestä kuvia sosiaalisessa mediassa.

Lisää luettavaa