”Olin 10 minuutin päässä kuolemasta” – entinen Iron Maiden -solisti Blaze Bayley kertaa sairauskohtaustaan

Laulaja sai keväällä sydänkohtauksen, jonka seurauksena tälle tehtiin nelinkertainen ohitusleikkaus.

05.09.2023

Hevijätti Iron Maidenissä pitkän pätkän 1990-luvulla laulanut, sittemmin menestyksekkäälle soolouralle lähtenyt Blaze Bayley sai viime keväänä sydänkohtauksen. Toukokuussa 60 vuotta täyttäneelle Bayleylle tehtiin kohtauksen jälkeen nelinkertainen ohitusleikkaus.

”Minulla oli siinä kammottavassa asiassa todella paljon onnea matkassa. Kohtaus sattui lauantaina; perjantaina hyväksyin tulevan levyn lopullisen masterin ja maanantaina minun oli tarkoitus lähteä Euroopan-kiertueelle. Mutta lauantaina aloin tuntea kovaa rintakipua, jota ensin ajattelin närästykseksi”, Bayley kertasi tapahtumia tuoreessa The Metal Voicen haastattelussa.

”Asun kahden minuutin päässä ambulanssien varikolta. Soitin hätäkeskukseen ja pari ensihoitajaa sattui juuri olemaan varikolla. He vastasivat kutsuun ja kahden minuutin päästä olivat jo kotonani. Sain piuhat rintakehääni ja he totesivat, että minulla on sydänkohtaus. Viisitoista minuuttia myöhemmin olin jo sairaalassa hoidettavana.”

”Ensihoitajien mukaan en olisi selvinnyt, jos olisin tullut sairaalaan 10 minuuttia myöhemmin. Olin 10 minuutin päässä kuolemasta. Jos kohtaus olisi iskenyt missä tahansa muualla – jos olisin ollut yksin hotellihuoneessa tai Saksassa keskellä autobahnia… Pelottaa edes ajatella, mitä siitä olisi seurannut.”

Bayley kehottaa kaikkia käymään säännöllisesti kokeissa, seuraamaan veriarvoja ja pitämään muutenkin kuntoa yllä sydänkohtausriskin varalta.

”Emme edes tajua, miten tärkeää liikkuminen on. Krooninen laiskuus on iso tekijä. Tavallisesti olen hyvin aktiivinen keikoilla, mutta koronan vuoksi en ollut tehnyt sitäkään. Se yhdistettynä muutamaan muuhun huonoon tapaani johti lopulta tähän hengenvaaralliseen tilanteeseen.”

Lisää luettavaa