”Romahdin täysin” – Mike Patton avautuu tarkemmin ongelmistaan, jotka johtivat Faith No Moren kiertueen peruuntumiseen

Laulaja kertoo kärsineensä muun muassa vakavasta julkisten paikkojen pelosta.

20.07.2022

Faith No More ilmoitti viime vuoden syksyllä peruvansa kaikki tulevat keikkansa ja kiertueensa. Yhtyeen oli muun muassa tarkoitus kiertää Eurooppaa tänä kesänä ja saapua kiertueensa tiimoilta myös Suomeen. Peruuntumisen syyksi kerrottiin laulaja Mike Pattonin mielenterveydelliset ongelmat.

Tuoreessa Rolling Stone -lehden haastattelussa Patton kertoo ensimmäistä kertaa tarkemmin vaikeuksistaan. Patton sanoo puhuvansa asiasta mielellään, koska ei halua peitellä asioita.

”Managerini ja tiedottajani sanoivat, että asiasta tullaan varmasti kysymään haastatteluissa, mutta voimme kieltää heitä kysymästä siitä. Sanoin heille, että ei, he saavat kysyä mitä haluavat. Minulla ei ole mitään salattavaa. Itse asiassa tästä paskasta puhuminen auttaa”, Patton toteaa.

”Olisi helppoa syyttää pandemiaa, mutta jos olen rehellinen, pandemian alussa ajattelin, että ’Tämä on vitun hienoa, voin pysyä kotona ja vain äänittää’. Minulla on studio kotonani, joten ihmettelin, että mikä tässä nyt muka on vaikeaa? Yhtäkkiä jotain napsahti ja eristäydyin muista täysin. Minusta tuli lähes täysin antisosiaalinen ja aloin jopa pelätä muita ihmisiä. Se ahdistus tai miksi sitä haluatkaan kutsua johti muihin ongelmiin, joista en kuitenkaan halua puhua.”

”Kun Faith No Moren oli sitten tarkoitus lähteä keikoille, romahdin täysin. Se oli hyvin rumaa. Kiertueen alkuun oli vain muutama päivä ja totesin jätkille: ’Hei, en usko että pystyn tähän’. Itseluottamukseni oli täysin nollassa. En halunnut seisoa ihmisten edessä, mikä on outoa, koska sitä olen kuitenkin tehnyt jo puolet elämästäni. Sitä on vaikea selittää ja mieliä pahoitettiin puolin ja toisin. Mutta minun oli pakko tehdä näin, muuten jotain vielä pahempaa olisi voinut tapahtua.”

”Sekosin juuri ennen ensimmäisiä treenejämme. He olivat ehtineet jo treenata keskenään, joten… Olisin ollut itselleni vihainen, jos olisin ollut heidän kengissään. Ja he olivatkin vihaisia, ovat varmaan edelleen. Mutta haluan olla itselleni rehellinen ja tiedän, missä rajani menevät. Tiesin, että jos työnnän itseäni vielä eteenpäin, seuraukset voivat olla katastrofaaliset.”

Patton kertoo kärsineensä hyvin monenlaisista mielenterveydellisistä ongelmista, jotka yhdessä aiheuttivat hänen romahduksensa. Laulaja sanoo voivansa kuitenkin tällä hetkellä paljon paremmin, kiitos saamansa ammattiavun, koiriensa, puutarhansa sekä AA-tapaamisten.

”Olen käynyt terapiassa ensimmäistä kertaa elämässäni. He käytännössä diagnosoivat, että minulla on agorafobia (julkisten paikkojen pelko eli niin sanottu ”torikammo”), että pelkään ihmisiä enkä voi olla heidän ympäröimänä. Ehkä se johtui siitä, että koronan takia olin kaksi vuotta kotona suljettujen ovien takana. En tiedä. Ehkä se vain vahvisti tuntemuksia, joita minussa oli jo ennestään. Mutta se, että tiesin asiasta ja pystyin puhumaan siitä, on auttanut jo paljon”, Patton sanoo.

Tilanne Faith No Moren kanssa on kuitenkin Pattonille itselleenkin kysymysmerkki.

”Meillä on täysi radiohiljaisuus. En tiedä. Saatamme aikatauluttaa juttuja uudelleen, voi olla että emme. Asiat ovat nyt hieman monimutkaisella ja hämmentävällä tolalla.”

Lisää luettavaa