Swallow the Sun levynteossa, tuottajana Bring Me the Horizonin ja Musen kanssa työskennellyt Grammy-ehdokas

”Tästä levystä tulee paras.”

11.04.2024

Kotimainen death doom -yhtye Swallow the Sun on studiossa työstämässä seuraajaa vuonna 2021 julkaistulle Moonflowers-albumilleen. Parasta aikaa työn alla ovat laulut, jotka eivät tallennu tuttuun tapaan Suomessa tai länsinaapurissamme, vaan peräti Englannissa asti.

Myös taustapiru on tuore. Vuonna 2009 ilmestyneen New Moonin sekä parin viimeisimmän Swallow-albumin soinnillisesta ilmeestä vastannut Jens Bogren on luovuttanut pestinsä tunnetulle Dan Lancasterille. Kaksinkertainen Grammy-ehdokas Lancaster on työskennellyt aiemmin muun muassa Blink-182:n, Bring Me the Horizonin ja Musen kanssa.

Lontoosta tavoitettu laulaja Mikko Kotamäki on hommissaan hyvässä vauhdissa ja ilmeisen tyytyväinen brittituottajan otteisiin. Tulevan albumin sisällöstä ei hän osaa vielä liikoja puhua, mutta hitunen luonnehdintaa irtoaa. Kärkeen solisti toteaa, ettei ”tälläkään kertaa olla tekemässä ekaa levyä uusiksi”.

– Viime levy meni sisällöltään ja tunnelmaltaan aika syvissä vesissä. Ehkä tässä ollaan muutaman millin verran niistä noustu, Kotamäki luonnehtii ja heittäytyy vallan reteäksi:

– Tästä levystä tulee paras.

Swallow the Sunin musiikista vastaava kitaristi Juha Raivio vahvistaa, että tulossa on hieman valoisampaa materiaalia. 

Moonflowersin musiikki ja sen soittaminen livenä oli äärettömän syvä ja raskas prosessi, niin henkisesti kuin fyysisesti. Ainoa ajatukseni uuden musiikin suhteen – jos sellaista enää koskaan tulisi – oli hiukan helpompi polku sielulle. Lyyrisesti tästäkin tuli raskas tie, mutta musiikillisesti näitä biisejä tulee varmasti olemaan mukavampi soittaa.

Lancaster napattiin Raivion mukaan bändin toisen tuoreen yhteistyötahon Backbone Managementin ehdotusten joukosta. Kitaristin ainut vaatimus aiheen suhteen oli, ettei Swallow’n musiikkiin tulisi kajoamaan ”mikään perusmallin metallituottaja”. Tuleva albumi ja päivitykset taustajoukoissa edustavat Swallow’lle tietynlaista uutta starttia, ja Lancaster istuu kitaristin tähänastisten kokemusten perusteella sen airueksi loistavasti.

Bändin yhdeksänneltä levyltä voidaan odottaa tunnusmerkillistä mutta varsin monipuolista menoa.

– Meidän skaala on ollut aina aika laaja, iskelmästä funeral doomiin, eikä me onneksi pelätä musiikin suhteen mitään. Niin kauan kuin musiikki tulee aidosta paikasta, se on aina täydellistä, Raivio summaa.

Vielä julkista nimeä vailla olevan albumin lupaillaan ilmestyvän loppuvuodesta.

Lisää luettavaa