The Halo Effectin Jesper Strömblad addiktiostaan ja masennuksestaan: ”Olen kyllästynyt siihen, etten voi käyttää koko potentiaaliani”

Kitaristi toivoo esimerkkinsä rohkaisevan muita tunnustamaan omat ongelmansa.

30.08.2022

Elokuun alussa debyytialbuminsa julkaissut The Halo Effect, jonka jäsenistö koostuu entisistä In Flames -muusikoista, on keikkaillut viime aikoina ilman kitaristi Jesper Strömbladia, joka on jäänyt kiertueelta sivuun selviämään addiktiostaan ja muista demoneistaan.

”Minulle kehittyi jonkinlainen masennus. Haluan tehdä asioita, mutta en vain kykene. Tiedän, että se kuulostaa oudolta, mutta sillä tavalla se sairaus manifestoituu. En voi koskaan sanoa varmaksi, että ’Okei, kahden viikon päästä on keikka, olen siellä’, koska en voi taata, että juuri se päivä on hyvä päivä. Se on asia, johon minun täytyy totutella ja jonka parissa teen nyt töitä. Mutta minulla on onneksi hyvät lääkärit auttamassa”, Strömblad kertoo tuoreessa A&P Reacts -haastattelussa.

”Ennen vastasin kaikkiin asioihin kyllä. ’Nyt tehdään tämmöinen juttu, nyt  soitetaan tämmöinen keikka, nyt tehdään näin’. Okei, selvä. Ja sitten join selvitäkseni siitä. Nyt kuuntelen kehoani ja jos se sanoo, että ei, sinun ei pidä tehdä tätä, sitten en tee. Ja se on muillekin ok, mikä tuntuu todella hyvältä. On hienoa, että muu bändi antaa tukensa. Se myös motivoi minua tulemaan kuntoon ja nousemaan taas lavalle. Haluan olla lavalla rokkaamassa ja minua turhauttaa, etten voi tehdä sitä. Mutta minun täytyy kuunnella kroppaani.”

”Olen aina ollut taipuvainen pessimismiin. Mutta nyt sanon itselleni: ’Miksi aina herätessäsi sanot, että tästä tulee paska päivä? Tästä lähtien herätessäni sanon, että päivästä tulee mahtava’. Minun pitää kääntää ajattelutapani päästäkseni eroon masennuksesta.”

”Se on tavallaan post-traumaattista stressiä, joka minun täytyy käydä läpi, mutta jonka olen aina laittanut sivuun bändin tai ihmissuhteiden tai sellaisten tieltä. Mutta nyt keskityn itseeni sataprosenttisesti. On parempi, että jätän kiertueen väliin nyt ja tulen takaisin täysissä voimissa kuin jatkaa ikuisesti eteenpäin vähän niin ja näin. Olen kyllästynyt siihen, etten voi käyttää koko potentiaaliani.”

Strömblad kiittelee vuolaasti bänditovereitaan sekä faneilta saamaansa tukea. Kitaristin mukaan sillä on erittäin iso merkitys.

”Jos meillä on pressihommia ja tunnen, että paniikkikohtaus on tulossa, he ovat aina, että ’Okei, mene vain, kyllä me hoidamme’. Minulla on hyvä turvaverkko”, Strömblad sanoo.

”Olin todella huojentunut kommenteista, joita olen saanut. Odotin, että ne ovat sellaista ’Ei taas. Etkö koskaan opi?’ mutta sainkin osakseni pelkkää rakkautta. Se todella auttaa.”

Strömblad sanoo haluavansa antaa myös esimerkkiä muille ja puhuu siksi aiheesta avoimestai.

”Addiktioni johti minut masennukseen, mikä on sairaus. Siinä ei ole mitään hävettävää. Kenelle tahansa voi käydä samoin missä vaiheessa tahansa. Ehkä se, että kerron tarinani rehellisesti, saa jonkun muun ottamaan sen ratkaiseva askeleen ja myöntämään, että ’Ehkä minulla on ongelma alkoholin kanssa’ tai ’Ehkä minulla on ongelma huumeiden kanssa’. Koska ongelmat kiistävänä juoppona oleminen käy kokopäivätyöstä, sen voin sanoa. Ja olen siihen täysin kyllästynyt.”

The Halo Effect toimii Amon Amarthin ja Machine Headin lämmittelijänä Helsingin jäähallissa 21. syyskuuta.

Lisää luettavaa