Uusi oikeusjuttu vireillä: Marilyn Mansonia syytetään alaikäisen hyväksikäytöstä ja groomaamisesta

Syytteessä kuvaillut tapahtumat ajoittuvat 1990-luvulle.

31.01.2023

Nimettömänä pysyvä henkilö on nostanut oikeusjutun laulaja Marilyn Mansonia kohtaan. Syytteessä sanotaan Mansonin käyttäneen Jane Doe -nimimerkillä kutsuttua kantajaa seksuaalisesti hyväkseen ja groomanneen kantajaa tämän ollessa alaikäinen. Tämä tapahtui syytteen mukaan 1990-luvulla Mansonin uran alkuaikoina. Asiasta uutisoi Rolling Stone -lehti.

Syytteen mukaan kantaja oli tavannut Mansonin, oikealta nimeltään Brian Warnerin, ensimmäisen kerran vuonna 1995 Mansonin esiinnyttyä Dallasissa. Kantaja oli mukana ryhmässä, joka odotti Mansonia tämän kiertuebussin luona tavatakseen laulajan keikan jälkeen. Tuolloin 16-vuotias kantaja sanoo Mansonin kutsuneen hänet ja ”yhden toisen nuoren tytön” bussiinsa ja kysellyt näiltä muun muassa ikää, kotiosoitetta ja puhelinnumeroa. Bussissa Manson oli syytteen mukaan ”pakottanut kantajan, joka oli tapahtuma-aikaan neitsyt, seksuaaliseen kanssakäymiseen” samalla kun eräs hänen bändinsä jäsenistä oli katsellut. Teon jälkeen Manson oli käskenyt kantajaa ”painumaan vittuun” bussista ja uhannut tappaa kantajan ja tämän perheen, mikäli tämä kertoisi tapahtuneesta kenellekään.

Syytteen mukaan Manson oli myöhemmin saman vuoden aikana taivutellut yhä 16-vuotiaan kantajan matkustamaan New Orleansiin tapaamaan Mansonia tämän keikalla. Kantajan mukaan Manson groomasi häntä muun muassa kehumalla hänen taidettaan. Lopulta Mansonin käytös oli muuttunut aggressiiviseksi ja tämä pakotti kantajan jälleen seksuaaliseen kanssakäymiseen, johon lukeutui muun muassa ”suutelua, rinnan puremista, oraaliseksiä sekä penetraatiota”.

Kantajan ollessa 18-vuotias tämä päätyi neljäksi viikoksi Mansonin mukaan kiertueelle. Syytteen mukaan Mansonin keikkapaikkojen takahuoneessa oli aina ”runsaasti huumeita hänen ja muiden käytettäväksi”. Tuon neljän viikon aikana Manson jatkoi kantajan groomaamista ja seksuaalista hyväksikäyttämistä. Syytteessä sanotaan Mansonin alkaneen manipuloida kantajaa ja pakottaneen tämän harrastamaan seksiä myös bändin muiden jäsenten tai avustajansa kanssa, joskus samaan aikaan Mansonin kanssa.

Laulajan lisäksi Jane Doe on nostanut syytteet myös Mansonin levy-yhtiötä, Interscopea sekä tämän tytäryhtiötä Nothing Recordsia vastaan. Syytteen mukaan levy-yhtiöissä oltiin tietoisia Mansonin tekosista, mutta niiden estämiseksi ei tehty mitään. Syytteessä todetaan, että tämän johdosta ”kantaja on kärsinyt merkittävää henkistä, fyysistä ja psykologista vahinkoa kuten häpeän ja syyllisyyden tunteita ja taloudellisia menetyksiä”.

Marilyn Mansonin asianajaja Howard King kommentoi Rolling Stonelle syytteitä todeten, että Manson ”ei tunne kyseistä yksilöä eikä hänellä ole mitään muistikuvia, että he olisivat tavanneet 28 vuotta sitten” ja ettei laulaja ”missään nimessä ole ollut intiimisti hänen kanssaan”. King sanoo syytteiden olevan ”väritettyä tarua” ja että ”jatkuvasti muuttuvan tarinan pienikin tarkastelu paljastaa ilmiselvät epäjohdonmukaisuudet sekä juonittelun muiden valheellisia syytteitä esittäneiden kanssa”.

Rolling Stonen mukaan Jane Doen asianajajana toimii Jeff Anderson, joka on vuosikymmenien ajan nostanut useita syytteitä katolista kirkkoa vastaan hyväksikäyttötapausten vuoksi. Anderson edustaa myös naista, joka hiljattain nosti Aerosmith-laulaja Steven Tyleria vastaan syytteet alaikäisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Syytteen mukaan tämä tapahtui 1970-luvulla.

Mansonia kohtaan on nostettu useita syytteitä seksuaalisesta hyväksikäytöstä sen jälkeen, kun laulajan entinen kumppani Evan Rachel Wood sanoi julkisuudessa Mansonin olleen suhteen aikana väkivaltainen ja käyttäneen häntä seksuaalisesti hyväkseen. Oikeusjuttuja Mansonia vastaan ovat nostaneet Game of Thrones -näyttelijä Esmé Bianco, malli Ashley Morgan Smithline, Mansonin entinen avustaja Ashley Walters sekä eräs toinen nimettömänä pysyttelevä, Jane Doe -nimimerkkiä käyttävä kantaja. Esmé Biancon oikeusjuttu sovittiin hiljattain tuomioistuimen ulkopuolella, kun taas Smithlinen ja Waltersin syytteet hylättiin.

Lisää luettavaa