Evan Rachel Wood sanoo Marilyn Mansonin raiskanneen hänet musiikkivideon kuvauksissa – ”On kuin olisi selvinnyt, että tapailit sarjamurhaajaa”

Näyttelijän ja muusikon väkivaltaista suhdetta kuvaillaan tuoreessa dokumentissa.

25.01.2022

Viime viikonloppuna järjestetyillä Sundancen elokuvafestivaaleilla sai ensiesityksensä kaksiosaisen Phoenix Rising -dokumentin ensimmäinen osa. Amy Bergin ohjaamassa dokkarissa seurataan näyttelijä-aktivisti Evan Rachel Woodia tämän kampanjoidessa seksuaalisen väkivallan uhrien oikeuksia koskeneen Phoenix Act -lainsäädännön puolesta. Dokumentissa näyttelijä kertoo myös yksityiskohtaisesti väkivaltaisesta suhteestaan muusikko Marilyn Mansoniin, joka Woodin mukaan raiskasi hänet Heart-Shaped Glasses (When The Heart Guides The Hand) -kappaleen musiikkivideon kuvauksissa.

”Olimme keskustelleet simuloidun seksikohtauksen tekemisestä. Mutta kun kamerat alkoivat käydä, hän työntyi minuun oikeasti. En koskaan suostunut sellaiseen. Olen ammattinäyttelijä, olen tehnyt tätä koko elämäni enkä ole koskaan ollut yhtä epäammattimaisessa setissä kuin silloin. Se oli täyttä kaaosta enkä tuntenut oloani turvalliseksi”, Wood kertoo dokumentissa ja sanoo Mansonin juottaneen hänelle runsaasti absinttia ennen kuvauksia.

”Se oli hyvin traumaattinen kokemus. En tiennyt miten puolustautua enkä osannut sanoa ei, koska minut oli opetettu ja ehdollistettu olemaan vastustelematta. Tunsin oloni kamalaksi, kuin olisin tehnyt jotain todella häpeällistä. Aistin myös, että kuvausryhmäkin oli hyvin vaivaantunutta eikä kukaan tiennyt, mitä tehdä. Minut huijattiin ja pakotettiin kaupalliseen seksiaktiin. Se oli ensimmäinen rikos minua vastaan – minut käytännössä raiskattiin kameran edessä.”

Wood kertoi ensimmäistä kertaa julkisuudessa kokemastaan parisuhdeväkivallasta ja hyväksikäytöstä jo vuonna 2016, mutta vasta helmikuussa 2021 hän kertoi julkisesti tekijän olleen Manson, jonka kanssa tämä seurusteli vuosina 2006-2010. Woodin paljastuksen jälkeen lukuisat naiset ovat esittäneet Mansonista vastaavia syytöksiä ja muusikkoa vastaan on nostettu jo useita oikeusjuttuja seksuaalisesta väkivallasta ja hyväksikäytöstä.

”On kuin olisi selvinnyt, että tapailit sarjamurhaajaa”, Wood kuvailee tuntemuksiaan muiden naisten vastaavien kokemusten tultua julki.

”Tässä ei kuitenkaan ole kyse kostosta tai siitä, että ’Hän on hirviö ja häntä täytyy rangaista’. Koska hän on jo valmiiksi tuhoutunut.”

Phoenix Risingin molemmat osat ovat tulossa myöhemmin kuluvan vuoden aikana HBO:n suoratoistopalveluun.

Lisää luettavaa