#108: Floor Jansen, Nightwish – Kohti tuntematonta

18.06.2013

Nightwish vaihtoi viime vuonna jo toisen kerran laulajaansa. Tällä hetkellä yhtye on eräänlaisessa välitilassa – onko tulevaisuutta koskevia päätöksiä jo tehty?

Teksti: Toni Keränen Kuva: Markus Paajala

Vuonna 1996 perustettu Nightwish on urallaan jälleen kerran erikoisessa tilanteessa. Vuonna 2005 yhtyeestä erotetun Tarja Turusen korvaaja Anette Olzon sai lähtöpassit viime vuonna. Käynnissä olevan Imaginaerum-kiertueen keikat on Olzonin lähdön jälkeen hoitanut vuonna 2009 hajonneesta After Forever -yhtyeestä tuttu Floor Jansen, mutta hänen asemaansa vakituisena laulajana ei ole kuitenkaan varmistettu.

Muutoksen tuulet alkoivat puhaltaa toden teolla viime syyskuun lopussa Imaginaerum-kiertueen USA:n-osuuden aikana, kun yhtye tiedotti, että Olzon on sairaalahoidossa. Perjantaina 28. syyskuuta tehdyn Denverin-keikan lauluosuudet hoidettiin lämmittelybändi Kamelotin taustalaulajien Elize Rydin (Amaranthe) ja Alissa White-Gluzin (The Agonist) avulla, mutta jo seuraavana päivänä Olzon oli palannut takaisin ja lauloi Salt Lake Cityn -keikalla.

Yhtye kertoi kaiken olevan kunnossa, mutta hyvin nopeasti mediaan alkoi ilmestyä Olzonin lausuntoja siitä, kuinka pettynyt hän oli päätöksestä korvata hänet yhdellä keikalla. Lokakuun ensimmäinen päivä ilmestyikin virallinen tiedote, jossa kerrottiin Olzonin erosta Nightwishistä. Kuuleman mukaan oli käynyt selväksi, että yhtyeen ja laulajan tavoitteet olivat erilaiset ja teiden eroaminen oli yhteinen päätös. Asiasta ei ole kerrottu myöhemminkään juuri tätä enempää.

Jo samana päivänä 1. lokakuuta Seattlen Showbox SoDo -konserttihallin lavalla Nightwishin laulajana nähtiin pitkänhuiskea hollantilainen amatsoni Floor Jansen. Mitä kaikkea syys–lokakuun vaihteessa 2012 siis tapahtuikaan?

– Ensinnäkin, kaikki tapahtui hyvin lyhyessä ajassa. Yhtye otti minuun yhteyttä vain muutamaa päivän varoitusajalla. Anetten kanssa oli ongelmia ja yhtye kysyi, olisinko minä mahdollisesti käytettävissä, Floor kertoo Helsingissä toukokuun puolivälissä 2013.

– Aluksi olin totta kai sokissa. Voisinko hoitaa hommaa niin lyhyellä valmistautumisella? Olisiko minusta ylipäänsä kaikkeen siihen? Vähitellen päätös liittymisestä alkoi kuitenkin vahvistua.

Nightwish lähetti Floorille listan kappaleista, jotka laulajan tulisi ottaa nopeassa ajassa haltuun.

– Tunsin vanhempien kappaleiden sanoituksia ja rakenteita. Kaikki viimeisimmän Imaginaerum-levyn kappaleet olivat kuitenkin täysin tuntemattomia minulle. Ja niitä oli tietenkin setissä paljon, kun kyse oli levyä promotoivasta kiertueesta. Kokonaisuudessaan minun piti opetella noin sata minuuttia kestävä setti, jossa oli hyvin haastavia juttuja.

– Muutamaa päivää myöhemmin, Denverin keikkapäivänä, yhtye otti jälleen yhteyttä ja kertoi, että Anetten lähtö on täysin varmaa ja minua pyydettiin lentämään heti USA:han, Floor muistelee.

– Siinä minä siis olin, istuin lentokoneessa ja harjoittelin kappaleita laulamalla hiljaa niiden mukana. Istuin kahden ihmisen välissä ja treenasin tuntikausia, kunnes en enää jaksanut enempää. Aloin jutella vieressä istuneen hollantilaisen miehen kanssa ja pyysin anteeksi häiriötä. Tilanne oli aika kummallinen, kuin kahden maailman kohtaaminen. Myöhemmin tämä mies etsi minut sosiaalisen median välityksellä ja onnitteli siitä, että kaikki oli lopulta mennyt parhain päin.

Lue koko juttu Infernon numerosta 6/2013 (#108)!

Lisää luettavaa