80-luvun henki sykkii vahvasti – arviossa Kee Marcello

Arvio julkaistu Infernossa 9/2016.

29.01.2017
Kee Marcello
Scaling Up
Frontiers

Europesta ja Easy Actionistä tuttu kitarasankari on saanut aikaiseksi uuden soololevyn. Mies on ehtinyt olla mukana monessa ja nähdä vaikka mitä. Uuden levyn kappaleet heijastelevatkin vahvasti näitä elämänkokemuksia.

Soitto sujuu edelleen hyvin, eikä mies ole hullumpi laulajakaan. Uuden materiaalin lisäksi mukana on kaksi ennen julkaisematonta Europen aikaista kappaletta, jotka on työstetty uuteen uskoon. Näistä ensimmäinen, Wild Child, on keskitempoisesti rokkaava menopala, joka pysyy hyvin pinnalla tehokkaan johtoriffin ansiosta. Don’t Know How to Love No More on puolestaan hieman väsynein elkein etenevä voimaballadi, joka olisi oikeastaan voinut jäädä leikkaamon lattialle.

Scaling Up sykkii vahvasti 80-luvun henkeä, ja erityisesti siitä tulevat mieleen Gary Mooren hard rock -levytykset. Synkkiä teemoja luotaava hituri Finger on the Trigger on ehkä paras esimerkki tästä, reippaasti puksuttava Soldier Down taas neoklassisine vivahteineen levyn heavymetallisinta antia. Loput kappaleet osuvat tyylin ja tempon puolesta näiden kahden esityksen välimaastoon.

Vaikka Marcellon levy ei tuo pöytään mitään uutta, sen sisältämä vanha on kiillotettu sen verran hyvänkuuloiseksi, että miehelle on valmis antamaan aika paljon anteeksi. Riffeissä on energisyyttä ja tarttuvuutta, ja sooloista löytyy nuorekasta kipakkuutta ja väkevää melodisuutta. Toinen kitarasankari Mathias Ekhlund (Freak Kitchen) käy heittämässä soolon Good Men Gone Badissä, mikä toimii varsin mukava piristysruiskeena.

Scaling Upin lopullista käyttöarvoa on vaikea arvioida, mutta se käy vähintään kelvollisesta välipalasta. Marcello ei ole pelkästään hyvä soittaja vaan myös pätevä biisinkirjoittaja, mikä tulee tälläkin albumilla selkeästi esille. Samaa ei voi todeta monen muun kitaravirtuoosin levyistä.

Lisää luettavaa