Edeltäjiään monitasoisempi ja täyterikkaampi tapaus – arviossa Ghost

Levyarvio julkaistu Infernossa 7/2015.

07.10.2015

Ghost
Meliora

Loma Vista
4_kirvesta

Jos joku vielä väittää, että ruotsalainen Ghost on pelkkä yksioikoinen Saatanasta laulava kaapupelleporukka, suosittelen hankkimaan korvat. Bändin odotettu kolmas kokopitkä tarjoaa levyllisen monipuolista ja ennen kaikkea koukuttavaa hevirockia.

On aina kunnioitettavaa, jos bändi onnistuu uusiutumaan kuulostamatta väkisin väännetyltä. Meliora on edeltäjiään selvästi monitasoisempi tapaus hyvin täyterikkailla ja varioivilla nuotituksilla. Melodioita, kummittelevuutta ja raskautta on ruuvattu lisää niin, että paketissa on niin rockia, poppia kuin metalliakin. Levyn ensimmäisenä maistiaisena tarjoiltu Cirice näytti erinomaista esimerkkiä jälkimmäisestä. On hyvä, että yhtye kokeilee erilaista maaperää.

Meliora on ehkä myös yhtyeen haastavin levytys. Bändi paljastaa itsestään uusia puolia, kuten kirkkaanavaran He Is -kappaleen ylvästely osoittaa. 1970–80-lukujen rockelementeillä leikitellään suvereenisti kuulostamatta kliseeltä. Yhdeksi isoksi ansioksi laskettakoon, tälläkin kertaa, että moni kappaleista jää soimaan päähän.

Dramaattiseen kirkkokuoroiluun päättyvä albumi jättää kaikkinensa täyttyneen tunteen, vaikkei aivan mestariteokseksi ylläkään. Jäin miettimään, miksi bonusraidaksi lyöty Zenith ei kuulu varsinaiseen albumivahvuuteen. Kappaleessa on melkoisen upeaa atmosfäärikuljettelua.

Lisää luettavaa