Ei aja bändin etua – arviossa Rattin boksi

Julkaistu Infernossa 6/2023.

08.09.2023
RATT
The Atlantic Years 1984–1990
ATLANTIC

Tämä boksi kattaa Rattin viisi ensimmäistä levyä. Kaksi ekaa ovat loistavia, sitten meno alkaa luisua geneerisemmän tukkarockin suuntaan. Riffien yllättävä tanakkuus laimenee, ja Stephen Pearcy alkaa kääkiä enemmän ja enemmän nenäpainotteisesti.

Paketissa ei ole mitään ekstraa, ei edes debyytti-ep:tä. Minkäänlaista vihkoa tai saatesanoja ei löydy, joten pahvilootaan sujautettujen digipakien pläjäyksessä mennään musa edellä.

Kokonaispaketin arvottaminen on paha rasti, kun mukana on pari klassikkotason levyä, debyytti Out of the Cellar (1984) ja sen seuraaja Invasion of Your Privacy (1985). Näillä bändin jykevyys, melodinen vahvuus ja ilmaisun jännittävä erikoislaatuisuus on ilmiselvää ja biisien laatu alusta loppuun todella kovaa. Myöhemmilläkin levyillä on hetkensä, mutta laadullinen tiputus on ilmiselvä.

Boksin hommaaminen ei ole välttämättä perusteltua, sillä kahdella ekalla levyllä pärjää mainiosti, eikä niidenkään fani saa muuta kuin cd:t askeettisessa pakkauksessa. Vanha fani pettyy, ja tuoreet korvat havaitsevat hyvän bändin ilmiselvän taiteellisen sivuluisun. Kumpikaan ei aja varsinaisesti Rattin etua, mutta ovatpahan levyt ainakin saatavilla.

Lisää luettavaa