Ei hevimetalli niin vakavaa ole, mutta vähän rajaa – arviossa Risingfall

Julkaistu Infernossa 10/2022.

28.12.2022
RISINGFALL
Rise or Fall
DYING VICTIMS

Japanilainen Risingfall soittaa tuulennopeaa vanhan koulun speed metalia esityskielenään engrish ja lauluvireenään k-molli. Eikä tämä ole mitään halpahintaista japanilaisten englannin lausumisen pilkkaamista: George Naruki Ito on paitsi toistaitoisin kuulemani heavy-laulaja herran aikoihin myös ääntämiseltään epäselkein mölisijä, jota olen saanut ilon äänilevyltä kuulla sitten varhaisen 1980-luvun. Silloinhan suomihevikin oli silkkaa hellyttävää spedeshow’ta.

Soittotaitoa Risingfallilla piisaa, ja melodiantajuakin on japanilaiseen tyyliin tarpeeksi. Yuki Oikawan piripäisen kirjoituskoneen lailla nakuttava rumpalointi ja kitaristi Takashi Konon omaperäinen tyyli aiheuttavat ajoittain jopa varauksetonta ihailua, mutta Iton notkuva ja naukuva ääntely polkee homman suohon ja sontii päälle. Mies lieneekin saanut laulajanjobinsa sillä, että hänestä irtoaa autenttisen pistävä speed metal -kiljunta.

Ei hevimetalli niin vakavaa ole, mutta vähän rajaa, kiitos. Jo se, että Rise or Fall olisi instrumentaalisena pariakin kertaluokkaa parempi albumi, todistaa että laulaja Ito joutaisi myötähäpeäpaaluun. Mutta tokihan Risingfallia huumorina kuuntelee.

Lisää luettavaa