Ei onnistu irrottamaan kuulijaa arjesta – arviossa Avaland

Julkaistu Infernossa 5/2023.

25.06.2023
AVALAND
The Legend of the Storyteller
ROCKSHOTS

Ranskalaisen synisti-laulajan Adrien G. Gzaggin ideoima, toista levyään julkaiseva Avaland lokeroituu osastoon fantasiametalliset rockoopperat. Tiedättehän, ylipitkä levyllinen melodista, orkestroitua ja kuoroilla paisuteltua poweria ja heviä, louhikärmeksiä sun muuta roolipelieskapismia kuorrutuksenaan nippu solisteja, jotka ovat niissä isommissa proggiksissa yleensä kuuluisia, mutta näissä pienemmissä eivät.

Eniten Avalandissa laulaa Gzagg itse. Hevisolistien henkilöstövuokrausfirmasta on löytynyt avuksi nimekkäimpänä nyt pahasti alisuorittava Zak Stevens sekä Lionsoulin ja Eltharian solistit. Naislaulaja on ranskalainen Youtube-hahmo, jolla on alle 4000 seuraajaa.

Soittajistosta löytyy Sortilege-kitaristi ja, ironista kyllä, Jens Ludwig. Lajin lippulaiva Avantasia siis työllistää Edguysta nokkamiehen ja rumpalin, mutta kitaristi puuhastelee valjuhkon kopion kanssa. Tai no, ei Legendiä huonoksi voi sanoa. Se kelpaa varmasti niille genreniiloille, jotka tahtovat santsisatsin vanhaa ja tuttua.

Jos fantasian funktio on irrottaa kuulija arjesta, Avaland ei sitä tee. Tämän kupletin stoori tai tunnelma ei vangitse, eikä musiikkikaan innosta kuin liian harvoin hetkin.

Lisää luettavaa