Erikoisella tavalla kiehtova ja kylmäkiskoinen – arviossa The Ocean

Julkaistu Infernossa 6/2023.

09.09.2023
THE OCEAN
Holocene
PELAGIC

The Ocean on tullut tavallaan aika kauas siitä, millä se tietoisuuteen uransa alkuvaiheessa pamahti, vaikkakin edustaa selkeästi samaa jatkumoa.

Virtaukset vaihtelevat. Tyrskyjen pauhu vaimenee voimakkaaksi vellonnaksi ja edelleen eteeriseksi laineiluksi. Täyteen peilityyneen ei sentään mennä, vaikka kollektiivin ulosanti on paikoitellen hyvin seesteistä. Pohjavirtauksessa on yhä jylhää voimaa.

Holocene on erikoisella tavalla kiehtova ja samalla tunnepuoleltaan kylmäkiskoinen albumi. Se on tyylikäs, mieleenpainuva ja esimerkillisen moniulotteinen, mutta hienoista melodioista ja vahvoista tunnelmista huolimatta se koskettaa sisintä hyvin maltillisesti.

Tämä ei ole sinänsä haitta, sillä nyt kuunteleminen ei vaadi emotionaalista antautumista. Levystä voi nauttia ”vain” upeasti toteutettuna ja sävykkäänä musiikillisena teoksena ilman post-metalin kohdalla joskus kynnyskysymykseksi muodostuvaa pakahduttavaa tunnelatausta.

The Ocean viittaa miellyttävän moneen suuntaan perin luontevasti. Cult of Lunan lisäksi ilmaisussa kuuluvat Tool, Massive Attack ja jopa Nine Inch Nails – vieläpä hämmentävän sulassa sovussa. Mieleen jäävät sävelkulut, kekseliäs sovitustyö, esimerkillinen dynamiikka ja silti voimallinen ilmiasu tekevät kokonaisuudesta erinomaisen.

Lisää luettavaa