Etäällä Niskalaukaus-aikojen jynkytyksellis-paatoksellisesta lyijyämisestä – arviossa Timo Rautiainen & Neljäs Sektori

Levyarvio julkaistu Infernossa 5/2015.

26.06.2015

Timo Rautiainen & Neljäs Sektori
Sarvivuorelta Sektoriin: 2006–2015

Universal
3_5_kirvesta

Timo Rautiaisen peninkulman jos toisenkin miehekkäästi kantanut musiikillinen vaellus on päätynyt pisteeseen, jossa on jälleen luonteva paikka kokoelmalevylle – uudelle tilinteon hetkelle.

Marginaalista järeän äijämäiseen suosioon kohonneen Trio Niskalaukauksen jälkeen Rautiainen on ehtinyt julkaista kolme soololevyä omalla nimellään ja kaksi Neljäs Sektori -tarkenteella varustettuna. Eritoten uudempi sooloaines on etääntynyt varsin selvästi Niskalaukaus-aikojen jynkytyksellis-paatoksellisesta lyijyämisestä.

Rautiaisen edustamien yhtyeiden edesottamuksia on aina ollut palkitsevaa seurata sanoitusten puolesta. Näinä myöhempinäkin aikoina mukana on ollut hauskoja huomioita sinänsä hyvinkin vakavaksi vetävistä aiheista. Toisaalta lyriikoissa on kommentoitu kitkerään sävyyn suomalaisen yhteiskunnan rajoittavia ja holhoavia puolia.

Sarvivuorelta Sektoriin sisältää kaksi levyä, yhteensä 26 kappaletta. Kaksoisratkaisun ensimmäiselle puoliskolle tiivistetään Rautiaisen yhä jatkuvan Neljäs Sektori -kauden tähänastiset saavutukset, jälkimmäiselle taas soolouran alkupuoli.

Aitoon kokoelmalevymalliin kämmenelle vierähtää (ilahduttavasti sanoituksineen) myös kaksi ennen julkaisematonta kappaletta: Peliliike ja Askelmerkit. Molemmat jatkavat varmalla otteella Neljännen Sektorin edesottamuksia.

Pelkissä Rautiaisen albumijulkaisuissa pitäytyneet arvostavat varmasti muutamia single- ja ep-peräisiä poimintoja sekä samannimisestä elokuvasta poimittua Rööperi-kappaletta. Raimo Pesosen saatesanat ja kappaleiden alkuperä- ja tekijätiedot täydentävät pätevän kokoelmajulkaisun.

Jos on jättänyt Timo Rautiaisen ja kumppanien tekemiset seuraamatta Trio Niskalaukauksen jälkeen, Sarvivuorelta Sektoriin on oiva tapa päästä ajan tasalle.

Lisää luettavaa