Euroopan tulevaisuutta pohtivaa surumielistä ja eksplisiittistä neofolkia – arviossa Rome

Julkaistu Infernossa 7/2023.

19.10.2023
ROME
Gates of Europe
TRISOL

Jérôme Reuterin neofolk-projekti Rome on ollut varman tasalaatuisuuden merkki, eikä uusi levy Gates of Europe ole tässä suhteessa poikkeus. Sanomaltaan totuttua eksplisiittisempi levy kertoo suoraan jo kohta puolitoista
vuotta käynnissä olleesta Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan.

Albumin tyylikäs ja näennäisen simppeli kansi kätkee sisälleen monia merkityksiä. Siniselle pohjalle aseteltu kullankeltainen vaakuna koostuu leijonasta ja kolmikärjestä. Sininen ja keltainen ovat tietysti Ukrainan lipun värit, jotka symboloivat taivasta ja reheviä viljapeltoja. Kolmikärki viittaa yli tuhat vuotta vanhaan Ukrainan vaakunaan, kun taas heraldiikassa varsin yleinen leijona symbolisoi Galitsian ja Volynian ruhtinaskuntaa (1199–1392).

Musiikillisesti Gates of Europe on riisutumpi, surumielisempi ja pateettisempi kuin pari edeltävää levyä. Tunnelmaltaan se tuo mieleen loistavan Flowers from Exilen (2009). Vaikka Reuter laulaa nykyisistä tapahtumista, hän pohtii samalla niin mennyttä kuin sitä, mitä tämä sota merkitsee Euroopan tulevaisuudelle. Ja se on asia, jota on syytäkin pohtia.

Lisää luettavaa