Jämäkkää ja tunnelmallista progemäiskettä – arviossa Alase

Julkaistu Infernossa 5/2023.

08.07.2023
ALASE
A Matter of Time
INVERSE

Tunnelmallisen progemäiskeen pariin asettuessa ensihuomio on mainio: laulun rikkaudessa ja teknisesti hiotussa, kunnianhimoisessa instrumentti-ilmaisussa on jotain aika kutsuvaa. Huomion osanen Juha Tretjakov ei ole ainoa levyllä laulava hahmo, vaan Markus Hirvonen ja Janne Lunnas hoitavat osan tai osia biiseistä.

Kolmen laulajan taktiikka ei kuulu hajanaisuutena, vaan kaikki saavat aikaan miellyttävää, keskenään yllättävän samankuuloista melodista ääntä. Örinää ja rähinääkin löytyy, ja vieläpä hyvällä maulla kappaleisiin sovitettuna. Ainoa suomenkielinen biisi Ajan kysymys toimii Sara-fiiliksissään loistavasti. Vaikka englanti taittuu hyvin, kotimaisella yleistunnelma on jotenkin vielä vakuuttavampi.

Bändin ote on jämäkkä ja paikoitellen hyvinkin raskas. Tomerasti tuuttaava rytmiryhmä mäiskii vankasti ja varsin metallipitoisesti. Djentin haamukin lymyilee taustalla. Rytisevän pohjan päällä lilluu siistiä tunnelmakitaraa ja synteettistä hulmuttelua, mikä tuo haastavaan ja tarttuvaan kokonaisuuteen kepeyttä.

Kunniamaininta myönnettäköön siitä, että vaikka biisit pysyvät maltillisen mittaisina, niissä on ehtaa suurellisen eeppisyyden tuntua.

Lisää luettavaa