Kuolevan miehen tarinoita – arviossa Ronnie Atkins

Julkaistu Infernossa 5/2021.

RONNIE ATKINS
One Shot
FRONTIERS

Pretty Maids -nokkamiehenä uransa tehnyt tanskalaislaulaja elää kovia aikoja. Mies sai syöpädiagnoosin vuonna 2019 ja päätti pyöräyttää ensimmäisen sooloalbuminsa, vaikkei tiennyt tulisiko elämään vielä sen ilmestyessä.

Pääbändin ja sooloilun välille on tehty selkeä ero. One Shot on hidastempoisempaa ja kevyempää aikuis- ja hard rockia hevikitaroita unohtamatta. Tunnistettavaa raspisoundia lukuun ottamatta biiseissä ei ole paljoa, mikä erottaisi ne genren muista tekijöistä. Poikkeuksiakin on, kuten aivan upea Before the Rise of an Empire sekä niin sanomaltaan kuin tunnelmaltaan voimakas nimibiisi.

Kolmivarttinen on genrelle ominainen myös aihepiireiltään. Pähkinänkuoressa biisit käsittelevät elämän ylä- ja alamäkiä, ja kliseiset sanoitukset menisivät normaalisti yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos. Kun tarinoimassa on aivan oikeasti kuoleva mies, suhtautuminen muuttuu. Vakava aihe jää vain ajatukseksi, sillä kappaleet ovat enimmäkseen yllättävänkin hyväntuulisia, iloisia ja kepeitä.

One Shot on huomattavasti vahvempi teos kuin esimerkiksi Pretty Maidsin toissa vuonna ilmestynyt Undress Your Madness. Jos albumi jää Atkinsin viimeiseksi meriitiksi musiikkimaailmassa, lähtö on varsin kunniallinen. Ikävä miestä tulee joka tapauksessa.

Lisää luettavaa