Levyssä on jamimainen tuntu – arviossa 3rd Trip

Julkaistu Infernossa 7/2018.

3rd Trip
Scale of Confusion
Sound Effect

Vuodesta 2011 vaikuttaneen 3rd Tripin viime vuonna digitaalisesti julkaistu esikoisalbumi tulee nyt ulos myös fyysisessä muodossa. Lohjalais-helsinkiläisen kolmikon musiikki edustaa pääosin raskasta ja psykedeelistä stoneria.

Levyssä on jamimainen tuntu: sävellykset soljuvat eteenpäin spontaanin oloisesti ja uhkaavasti kuin laava. Riffeihin on ahdettu onnistuneesti julmaa ahdistusta, ja kokoonpano hallitsee varsinkin hidastempoisemman menon jämähtämättä paikoilleen. Rytmityksissä on mukavasti ovelaa särmää.

Halua ja taitoa monipuoliseen ja dynaamiseen ilmaisuun löytyy varsinkin kitarapuolelta, jonka päälle vyöryvä helvetti saattaa silmänräpäyksessä muuttua wahwah-fiilistelyksi. Jälkimmäisen myötä sorrutaan kuitenkin usein liialliseen päämäärättömyyteen. Mukaan livahtaneiden täyteideoiden sekä osioiden kestollisen tasapainottomuuden vuoksi trion sinänsä kutkuttavasti pohjustamat biisit kuivuvat kokoon kerta toisensa jälkeen.

Vaikka musiikin tunnelma on hetkittäin eeppinen, teatraalis-maaniset laulut eivät tahdo asettua siihen millään. Onneksi ne pysyttelevätkin sivuroolissa. Sanoitusten suuren sanoman – ihmiskunnan tilaa koskevan kosmisen kritiikin – muotoilu tuntuu muutamista mielenkiintoisista säkeistä huolimatta jääneen puolitiehen.

Kaikkinensa Scale of Confusion on kaksijakoinen trippi. Ainakin allekirjoittanutta miellyttäisi enemmän, jos yhtye keskittyisi jylhään tuomiopäivän tykitykseen ja karsisi surutta pois suurimpia seilailujaan, kuitenkaan täysin ennalta-arvaamattomuuttaan hylkäämättä.