Linjat ovat suuria, kohtalot yleviä – arviossa Atlantean Kodex

Julkaistu Infernossa 7/2017.

Atlantean Kodex
The Annihilation of Bavaria
Ván

Tuplaliven julkaisu kahden pitkäsoiton ja vuosikymmenen uran jälkeen vaikuttaa äkkiseltään kunnianhimoiselta. Vielä erikoisemmaksi asian tekee, että tämä on jo bändin kolmas livejulkaisu.

Mikäpä siinä, kyllä nämä saksalaiset asiansa lauteilla hanskaavat. Melodista ja eeppistä heavy/doom metalia pauhaava The Annihilation of Bavaria yhdistelee vanhemman Manowarin jyhkeyttä ja soturihenkeä viikinkiajan Bathorylle ominaisiin maisemiin. Linjat ovat suuria, kohtalot yleviä ja melankolian sävyttämät taistelut odottavat aina horisontissa.

Settilista sisältää The White Goddess -albumin (2013) kokonaisuudessaan. Tämän kylkeen tarjoillaan vielä puolisen tuntia debyytin materiaalia, pari vanhempaa raitaa ja yksi uusi menevä ralli. Perussoittimiin luottava soundi on nähdäkseni täysin autenttinen ja vailla ylimääräistä koristelua. Jälki on selkeää ja kieltämättä myös potkii. Erityisesti laulaja Markus Beckerin komea puhdas ääni toimii kauttaaltaan erinomaisesti.

Biisimateriaali itsessään ei ole kovin vaihtelevaa. Eeposmaisiin mittoihin yltävät kappaleet noudattelevat usein samoin rakennettuja kaavoja. Tietyt kuljetukset ja maisemat toistuvat, ja vaikka näköala on eittämättä komea, näinkin mittavan livelevyn kyseessä ollen tämä luo vaikutelman vahvasta toistosta.

Se on sitten oma sotansa, paljonko näinkin vahvan materiaalin määrästä kehtaa valittaa. Faneille tarjoillaan taatusti rakas muisto juuri tietystä vaiheesta bändin uraa, mutta ensikosketusta kannattanee hakea varsinaisilta studiokiekoilta.

Myyntiversiossa seuraa mukana sama show dvd:lle taltioituna. Kuvapuolen arvioimisen joudun kuitenkin jättämään vain teidän silmillenne, sillä sitä ei arvosteluversio kattanut.