Monivaiheisista sävellyksistä on vaikea saada otetta – arviossa Firtan

Julkaistu Infernossa 7/2018.

Firtan
Okeanos
AOP

The Vision Bleakistä tutun Markus Stockin äänittämä, miksaama ja masteroima Okeanos on saksalaisen Firtanin toinen täyspitkä. Bändi soittaa melodista black metalia, johon on upotettu progressiivisia sävelkulkuja ja rakenteita.

Tunnelmaltaan traagisissa kappaleissa piisaa tarttuvanpuoleista vimmaa, surmanluotimelodioita ja kauniita folkhenkisiä suvantokohtia. Tunteikkaita vaikutelmia täydentävät kurkun syövereistä kumpuavat kärsimyksentäyteiset laulut.

Monivaiheisista sävellyksistä on kuitenkin selkeiden huippukohtien puuttuessa vaikea saada otetta, ja teknisimmät osiot tuntuvat turhilta. Vaikka levyn alkupuolella on hienot hetkensä, mieleenpainuvinta antia edustaa ehkä sittenkin välisoitoksi jäävä Purpur valloittavine viuluineen. Sitä seuraavien kappaleiden aikana meno alkaa tuntua mitäänsanomattomalta ja puuduttavalta.

Vaikka Okeanos on vielä vähän hajanainen teos, sen moniulotteisuus ja intohimo kielivät hyvästä tulkintataidosta ja asenteen ennakkoluulottomuudesta. Niinpä Firtanilta voinee odottaa jatkossa ansiokasta jälkeä.