Mukavasti soljuva yhdistelmä folkia, maailmanmusiikkia ja progressiivista rockia – arviossa Lumsk

Julkaistu Infernossa 5/2023.

23.07.2023
LUMSK
Fremmede toner
DARK ESSENCE

Norjalainen Lumsk on palannut kehiin 16 vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen neljännen albumin oli tarkoitus ilmestyä jo huomattavasti aikaisemmin, mutta kuten usein käy, elämä tuli eteen. Ensimmäiset nauhoitukset tehtiin jo vuonna 2009. Siitä lähtien orkesteri on työstänyt levyä pienissä osissa, kunnes koko paketti saatiin kasaan viime vuonna.

Fremmede toner on mukavasti soljuva yhdistelmä folkia, maailmanmusiikkia ja progressiivista rockia. Vaikka metallivaikutteet ovat yhä läsnä, en luonnehtisi Lumskin nykyistä linjaa metalliseksi. Raskaita riffejä löytyy kuitenkin juuri sopivasti, joten pelkoa pelkästä eteerisestä hymistelystä ei ole.

Lumskin paluulevy ei nosta isoja laineita, mutta varsin miellyttävää musiikkia se sisältää. Englanninkieliset esitykset tuntuvat hieman vaisummilta norjaksi tulkittujen kappaleiden rinnalla, mutta muutamasta hudista huolimatta kokonaisuus jää plussan puolelle. Levyltä löytyy tarpeeksi vaihtelevuutta, jotta mielenkiinto pysyy yllä, eikä soittopuolessa ole mitään moittimista. Soundimaailmakin on mukavan ilmava.

Eiköhän tämän äärelle tule viimeistään kesällä palattua.

Lisää luettavaa