Musiikkia, jota eivät trendit heiluttele – arviossa Incantation

Julkaistu Infernossa 8/2023.

30.10.2023
INCANTATION
Unholy Deification
RELAPSE

Elämme levottomia ja epävarmoja aikoja. Tulevaisuudesta ei tiedä. Onneksi on kuitenkin asioita, joihin voi luottaa. Kun vuodesta yksi ja kaksi muuttumattomana pysynyt Incantation-logo koristaa Eliran Kantorin siveltimestä syntynyttä kansitaidetta, tietää mitä saa.

Miehistöä on tullut ja mennyt, mutta kitaristi-laulaja John McEntee on luotsannut bändiään vankkumattomasti pian 35 vuoden ajan. Luottorumpali Kyle Severn tarjoilee jälleen jämäkän rumputulen ja -tuen, jonka päällä tutun kuuloiset, pahaenteiset ja synkkyyttä huokuvat kuviot vellovat. McEnteen kuivakka örinä on yhtä tasalaatuista ja -paksua kuin ennenkin.

Kymmenen biisin Incantation-uutuus on selkeää soundimaailmaa myöten taattua, blasteistä hitaaseen vyöryyn ulottuvaa death metalia. Ehjää ei tunnetusti tarvitse korjata – eikä kurssia. Uudistuminen on Incantationin tapauksessa olematonta, ehkä vain kitarasoolojen moni-ilmeisyyttä, jos sitäkään.

Unholy Deification ei sisällä hittejä eikä huteja, vaan tyylilleen uskollista, kaiken alleen peittävää mustaa kuolovarjoa. Tätä musiikkia trendit eivät heiluttele. Incantation ei ota mallia muista, muut ottavat mallia siitä.

Lisää luettavaa