Näiltä kavereilta paukahtaa vielä isosti – arviossa (Psychoparalysis)-ep

Julkaistu Infernossa 11/2018.

(Psychoparalysis)
Voracious
BWK

Liian hyvän demon julkaisussa on omat kuoppansa. Deligion (2010) oli aikoinaan niin pysäyttävä näyte melodista death metalia Deathin hengessä, että kotimaisen (Psychoparalysis)-yhtyeen tulevia tekemisiä jäi odottamaan suurella mielenkiinnolla.

Valitettavasti seuraavat demot ja debyyttipitkä Human Disposition (2013) eivät täyttäneet odotuksia. Esikoisdemolla kuultu hienostunut ja sävykäs musisointi vaihtui astetta tavanomaisempaan rähinöintiin, eikä soundikaan päässyt samalle tasolle.

Tätä taustaa vasten kaksi uutta kappaletta sisältävä Voracious herätti varovaisen toiveikkaita odotuksia. Kymmenminuuttisesta nimiraidasta ja reilut kaksi minuuttia kellottavasta Verify Truth -rykäisystä koostuva julkaisu jää kuitenkin hienoiseksi pettymykseksi.

Diskattisesti soivat kitarat ja kohtalaisen raaka soundi osoittavat heti, että bändillä ei ole minkäänlaista mielenkiintoa esiintyä kotimaisena vastineena myöhäisemmän kauden Deathille. Tämä on ymmärrettävää, mutta Death-fanaatikkona olen silti hieman harmistunut. Rahkeita nimittäin olisi.

Voracious esittelee rikasta mutta kohtalaisen karkeana pysyttelevää progressiivista melodeathiä, joka heittelee pöytään vuoroin nopeampaa tikkausta, keskitempoisesti koukeroivaa riffiä ja melodisempia suvantoja. Homma toimii, mutta näiltä kavereilta odottaisi kenties pykälän hienovaraisempaa ja kevyempää musisointia. Bändin taidot ja melodiantaju ovat liian kovia haaskattaviksi sinänsä hyvin tehdyn, mutta yhtä kaikki perusmallisemman tavaran parissa.

En suoraan sanottuna oikein tiedä, mitä tästä ajattelisi. Voracious kuulostaa hyvältä, mutta odotin näiltä kavereilta jostain syystä epärealistisesti täyttä kymppiä. Uuden bändin julkaisemana levy saisi heti yhden kirveen lisää, sillä objektiivisesti arvioituna Voracious on aivan helvetin hyvä ja monitahoinen kappale. Nautin. Mutta koska mikään ei riitä, haluaisin nauttia vielä enemmän.

Pahoittelen jakomielitautista ilmaisuani, mutta tietäkää tämä: (Psychoparalysis) on nimi, joka kannattaa muistaa. Näiltä kavereilta paukahtaa vielä isosti. Siihen uskon.