Nimihirviöalbumi on kaikkea muuta kuin helppo omaksua ja sisäistää – arviossa W.A.I.L.

Julkaistu Infernossa 6/2018.

28.10.2018
W.A.I.L.
Wisdom through Agony into Illumination and Lunacy Vol. II
Triumphant Transgressions

Yhdeksän vuotta sitten ilmestynyttä W.A.I.L.-debyyttiä tuli kritisoitua lupaavaksi mutta pahasti raakilemaiseksi järkäleeksi, jonka suurimpia syntejä – pahassa mielessä – olivat tökeröt sovitusratkaisut ja tylsähköt ideat. Vuosien varrella valaistumisen on kokenut joko minä tai bändi, sillä levysaagan kakkososalla mainitut viat ovat korjautuneet kokonaan, vaikka ilmaisumuoto itsessään on pysynyt lähes muuttumattomana.

Tunnin mittainen albumi on jaettu kuin uhallaankin vain kahteen kappaleeseen. Niiden sisältö taas on leikottu erillisiin, musiikillisesti hyvinkin erilaisiin osioihin, jotka eivät seuraa vieläkään toisiaan loogisen jouhevasti, mutta tajunnanvirtamainen ratkaisu on jollain oudolla ja omintakeisella tavalla erittäin toimiva. Mustalla tunnelmalla synkistetty doomraahustus on yhä alkukantaista ja elinvoimaista, mutta mukana on myös esimerkiksi viululla, kanteleella ja erilaisilla kosketinsoittimilla luotuja herkänkauniita pilkahduksia.

Kuten olettaa saattaa, nimihirviöalbumi on kaikkea muuta kuin helppo omaksua ja sisäistää. Tässä auttaa ehdottomasti tyylitelty kirjamallinen pakkaus, jonka sisältä löytyvä manuaali sanoituksineen on tervetullut opas yhtyeen syvyyksistä kumpuavan syvälliseen ideologiaan.

Lisää luettavaa