Onnistuu tavoittamaan sen, mitä moni yrittää hakea – arviossa Confusion Field

Julkaistu Infernossa 5/2021.

CONFUSION FIELD
Disconnection Complete
OMAKUSTANNE

Äänekoskelta Keski-Suomesta pärähtää yksi vuoden tähän mennessä mielenkiintoisimmista debyyteistä. Kolmen pitkän linjan metallimiehen Confusion Field on rakennellut progressiivista, tunnelmallista ja raskasta alavirerockiaan neljän vuoden ajan julkaisten muutaman singlen digitaalisesti, mutta nyt on aika kokonaisen albumin.

Levyn koukuttavimmat kappaleet on sijoitettu kuulijoiden mielenkiinnon herättämiseksi heti alkuun. Sky Is Never the Same, Close Call, Nothing Holds the Storm ja Become Invisible esittelevät taidokkaasti soittavan bändin, laadukkaan soundin ja tarkoin hiotut sävellykset. Jännite pysyy yllä albumin päättävään Connecting the Dots -massiiviin saakka, mutta loppulevy vaatii kuulijalta hiukan enemmän kärsivällisyyttä. Työ kannattaa, sillä Disconnection Complete osoittautuu loistavaksi levyksi.

Päällimmäisenä kuuluu yhtyeen primus motorin Tomi Kankaisen (Heathen Hoof) ja soolokitaristin Markus Jämsenin (ex- Swallow the Sun) raskasmetallitausta, joka lyö onnistuneesti kättä progekomppien ja syntikkapopmausteiden kanssa. Mainittujen referensseiksi nostetaan Pink Floyd, Depeche Mode ja Jussi Lehtisalon Aktor. Vaikuttavinta Disconnection Completella on sen kokonaisvaltainen, hypnoottisen väkevä tunnelma. Sitähän moni hakee, mutta harva tehtävässä onnistuu.

Confusion Field osoittaa olevansa heti kärkeen kansainvälisen tason yhtye. Bändin musiikki on moniulotteista ja sävellykset ovat riittävän vahvoja. Ja kuten levyn saatekirje lupaa, tämä on vasta alkua.