Oppi-isiin on vielä matkaa – arviossa Frozen Dawn

Julkaistu Infernossa 2/2023.

31.03.2023
FROZEN DAWN
The Decline of the Enlightened Gods
TRANSCENDING OBSCURITY

Espanjalaisbändin menosta kuulee välittömästi, mistä se on oppinsa imenyt: 1990-luvun ruotsalaisesta melodisesta black metalista. Necrophobicin, Naglfarin ja Sacramentumin kaltaisten aikakauden pioneeriyhtyeiden vaikutus on ilmeinen ja peittelemätön. Ajan henkeä löytyy myös levyn äänimaailmasta, jonka on masteroinut Dan Swanö.

Vaikutteiden kuulumisessa ei ole mitään vikaa, jos laatu on priimaa. Frozen Dawnin kohdalla näin on ja ei ole. Kappaleet ovat tiukkaa, verevää ja kaikkiaan hyvin soitettua mustan metallin hyökkäystä. Ne eivät kuitenkaan jää mieleen. Syynä ovat liian kesyt ja varman päälle paahtavat sovitusratkaisut, jotka eivät synnytä veretseisauttavia hetkiä. Ja juuri sellaisia tässä raakuutta ja kauneutta yhdistävässä lajissa kaivattaisiin.

Levy on vuodesta 2006 toimineen bändin neljäs, ja ryhmän suorittamisesta kuulee, että se on tosissaan. Ruotsinmaalta ja muualtakin on kuitenkin kuultu niin ravistavia genreteoksia, että tällaisella esityksellä niihin on vielä matkaa. Asiaa havainnollistaa levyn lopussa kuultava maukas Necrophobic-cover Blinded by Light, Enlightened by Darkness, joka on albumin paras biisi. Lisää tehoja ja kekseliäämpää liidausta kehiin ensi kerralla.

Lisää luettavaa