”Paluukiekko toimittaa, mutta sen taakkana on loistava menneisyys” – arviossa Skinless

Levyarvio julkaistu Infernossa 6/2015.

09.08.2015

Skinless
Only the Ruthless Remain

Relapse
3_kirvesta

Yhdeksän vuoden levytystauko ei ole vuonna 1992 perustetulle brutaalia death metalia soittavalle yhtyeelle mikään tuosta vain harteilta karistettava hidaste.

New Yorkin dm-suuntausta edustavan Skinlessin pitkään odoteltu paluukiekko toimittaa, mutta sen taakkana on loistava menneisyys. Trample the Weak, Hurdle the Dead (2006) oli nimittäin niin turboahdettua, terävää ja epäinhimillisen raskaasti runttaavaa jenkkikuoloa, että lähes mikä tahansa vertailukohta on tuomittu epäonnistumaan.

Only the Ruthless Remain on edeltäjäänsä ilmavampi, dynaamisempi ja soundeiltaan hitusen luonnollisempi. Sherwood Webber on tehnyt paluun mörisijäksi. Nämä ovat monien mielestä varmasti tervetulleita muutoksia, mutta omissa korvissani edellisen levyn dynamiikaltaan lättänäksi puristettu herkeämätön mättö toimi paremmin. Jason Keyserin tyly korinakin edusti tuolloin alansa huippua.

Bändin biisikynässä ei ole sinänsä mitään vikaa. Poukkoilevat, vuoroin villisti ruoppaavat ja hitaammin kourivat kappaleet eivät ole tälläkään kertaa järin tarttuvia, mutta ukkojen persoonallisen julma ja alati raskaana käyvä tyyli on ennallaan. Varovaisesti kurkkivaa sävytystä on mukana aiempaa enemmän.

Ikävä antaa näinkin hyvälle levylle vain kohtalainen kolmonen, vaan minkäs teet. Edeltäjänsä ja Progression Towards Evilin (1998) lukemia tässä ei tavoiteta, mutta voimaton From Sacrifice to Survival (2003) piestään toisaalta jokaiselta kantilta.

Lisää luettavaa