Paperilla kaikki on kunnossa, mutta homma jää silti puolitiehen – arviossa Durbin

Julkaistu Infernossa 2/2021.

DURBIN
The Beast Awakens
FRONTIERS

Kolmikymppinen James Durbin tunnetaan American Idol -kisaajana sekä Quiet Riotin vuosien 2017–19 solistina. Mies on julkaissut pienen nipun soololevyjä, mutta The Beast Awakens on ensimmäinen levytys Durbin-kokoonpanolla. Onko kyseessä oikea bändi vai yhden miehen ympärille kasattu sessioporukka, sitä tarina ei kerro.

Albumilla on yllättävän aitoa kasarihevin tunnelmaa, mutta vastapainoksi esimerkiksi sinkkubiisi Kings Before You on varustettu räikeällä poppikertosäkeellä. Se jää sentään soimaan päähän, mikä on tämän levyn kappaleille jokseenkin harvinainen ominaisuus.

Paperilla kaikki näyttäisi olevan kunnossa, sillä biisit ovat teoriassa hyviä ja taidokkaasti tehtyjä. Niistä ei vain jää useammankaan pyöräytyksen jälkeen juuri mitään mieleen. Slovariosastoa vaivaa liiallinen täydellisyyden tavoittelu, kaavamaisuus ja silottelu, eikä pienimmästäkään omaperäisyydestä ole tietoa.

Vaikka Durbin on kova poika laulamaan ja meininkiä riittää, anti jää lähes olemattomaksi. Lisäksi nimikkokappale ja Into the Flames ovat kuin oppikirjaa seuraten luotuja Ghost-pastisseja. Sinkkulohkaisu, jopa King Diamondin mieleen tuova The Prince of Metal, vakuutti todella ja toivoin koko albumin edustavan vastaavanlaista jytinää. Homma jäi nyt puolitiehen, mutta kun potentiaalia on, annetaan Durbinille vielä toinen mahdollisuus.

Lisää luettavaa