Pätevä paluulevy arvokkaasti vanhenneelta yhtyeeltä – arviossa Altaria

Julkaistu Infernossa 6/2022.

21.09.2022
ALTARIA
Wisdom
REAPER

Pietarsaarelaislähtöinen Altaria on yksi melodisen metallin kotoisista ikipuurtajista. Yhtye sai vuosituhannen alussa uralleen varsin näyttävän lähdön, kun bändin rosteriin kuuluivat vielä Sonata Arcticassa tiluttanut kitaristi Jani Liimatainen ja virkaveljensä, edelleen Nightwishin keihäshommista vastaava Emppu Vuorinen.

Altarian musiikki oli tuolloin ja on edelleen suhteellisen simppeliä, yhteen voimamelodiaan per biisi perustuvaa puhtaasti laulettua heviä. Materiaalia, jolla on melko helppo saavuttaa kuulijoita ja keikkailla. Toki Altarian sävellyspajassa tehdyt kappaleet ovat olleet aina myös tarttuvia. Esimerkiksi Unchain the Rain ja nyt uusiksi versioitu History of Times to Come kuuluvat olennaisesti genren suomalaiseen kaanoniin.

Wisdom on kaikkinensa pätevä paluulevy arvokkaasti vanhenneelta yhtyeeltä. Soitto on tyylikästä, ja Altariassa aiemminkin laulanut Kilpi-ääni Taage Laiho on mikin varressa mies paikallaan. Nimibiisi, Diablo Rojo, Victory of Winter, Crimson Rain ja Kingdom of the Night ovat juuri sellaisia kappaleita, joita ainakin minä menen hoilaamaan mukana yhtyeen paluukeikoille.

Lisää luettavaa