Rauhoittaa mieltä ja antaa voimaa – arviossa Grift

Julkaistu Infernossa 8/2023.

09.11.2023
GRIFT
Dolt land
NORDVIS

Ruotsalaisen Erik Gärdeforsin Grift on kokenut reilun kymmenen vuoden olemassaolonsa aikana useita muodonmuutoksia. Bändi on ottanut pieniä ja suurempia harppauksia pois melankolisen black metalin itsemurhatunnelmista kohti pakanallisempaa, akustisempaa ja folkimpaa suuntaa. Uudella levyllä metallisempia elementtejä ei oikeastaan kuulu kuin Erikin riipivän rääkyhuudon muodossa.

Näillä biiseillä ei ole enää mitään tekemistä metallin tai post-rockin kanssa, ja Grift täytyykin lokeroida nykyään neofolk-genreen. Musiikki on akustista näppäilyä ja perinteisimmillä soittimilla sävellettyä surumielistä tunnelmointia. Kappaleista voi löytää kaikuja esimerkiksi Nordmanista ja Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maijasta, niin tutun oloisia melodioita Erik huuliharpustaan taikoo.

Levy on omistettu Kinnekulle-vuoren luonnolle ja sen moninaisuudelle. Biisit kertovat paikallisista legendoista ja kansantaruista, ja ne todellakin vievät kuulijansa haikealle ja maagiselle matkalle kohti rannikolla olevaa vuorta. Kauniin seesteiset kappaleet rauhoittavat mieltä ja antavat voimaa. Sulje vain silmäsi ja liidät kohti ikiaikaista Kinnekulle-vuorta, joka tunnetaan komeista kukkameristään.

Lisää luettavaa