Ravistelevaa ja karskia musiikkia – arviossa Sammath

Julkaistu Infernossa 6/2023.

12.09.2023
SAMMATH
Grebbeberg
HAMMERHEART

Tasan 30 vuotta sitten perustettu Sammath julkaisi ensimmäisen albuminsa vuonna 1999. Grebbeberg on kuitenkin vasta hollantilaisbändin seitsemäs levy. Se sisältää äärimmäisen raivokasta tykitystä, johon on kahmittu inspiraatiota toisen maailmansodan kauhuista. Biiseistä lemuavat veri, hyinen muta, höyryävät suolet ja Panther-tankkien pakokaasu.

Kolmihenkisen joukkueen vimmaiset riffit ja armoton rumpupoljento saavat seurakseen yllättävän eeppisiä liidejä, joista tulee mieleen esimerkiksi Deströyer 666. Sammathin musiikkia voinee kutsua sotametalliksi, sen verran erikoinen bändin death metalistakin lainaava tyyli on. Revenge, Angelcorpse ja Blasphemy on kuunneltu tarkkaan, vaikkei Sammath niitä suoraan kopioikaan. Vihainen rääkynä kruunaa karskin paketin hienosti.

Grebbebergillä käydään sotaa. Se on likaista, vihaista ja rumaa. Sammath soittaa ravistelevaa musaa, joka onnistuu jollain maagisella tavalla sekoittamaan komeita melodioita aivan järjettömään sotakoohkaan.

Levyltä löytyy myös pieni erikoisuus. Wim van der Valk vetää rumpusoolon Murderous Artillery -nimisessä biisissä. Taustalla kuuluu vain Stukien syöksytorvien ääniä, räjähdyksiä ja muuta sotimisen ryskettä. Hauska pätkä.

Lisää luettavaa