Selkeästi hyökkäävintä ja tylyintä bändiltä vuosikausiin – arviossa Krisiun

Julkaistu Infernossa 9/2018.

Krisiun
Scourge of the Enthroned
Century Media

Täytyy myöntää, etten olisi uskonut kuulevani Brasilian veljestriolta enää näin hurjaa levytystä. Ikä ei anna armoa, ja lähestyvät viisikymppiset harvemmin toimivat brutaalin death metalin eduksi. Toisekseen ukkojen edellinen pitkäsoitto Forged in Fury (2015) osoitti huolestuttavia merkkejä ilmaisun monipuolistumisesta ja hienoisesta seestymisestä.

Seesteisyys on toki Krisiunin tapauksessa aika häilyvä käsite. Kyllähän Forged in Furykin on varsin raivokasta mättöä, etenkin näin jälkikäteen kuunneltuna, mutta liian pitkiksi venytetyt kappaleet, tietty töksähtelevä rytmisyys ja kaahausvaihteen hillintä eivät varsinaisesti olleet sitä, mitä bändiltä halusin.

Scourge of the Enthroned edustaa siinä mielessä uudempaa Krisiunia, että korkeita lirutuksia ja rytmikkäämpää junttausta on yhä mukana. Vanhempien levyjen suoraviivaisemmat rakenteet on jätetty lopullisesti taakse, eikä blastkaahaustakaan kuulla enää aivan koko aikaa.

Kokonaisuus on kuitenkin selkeästi hyökkäävintä ja tylyintä Krisiunia vuosikausiin. Kappaleiden keskimittaa on leikattu, ja raitoja löytyy vinyylimittaiset kahdeksan. Vauhtia annostellaan reippaalla kädellä, ja kun mukaan ympätään vielä nykybändille tyypillistä melodisempaa kuviointia, käsiin jää aika perkuleen hienosti toimiva yhdistelmä vanhempaa ja uudempaa meininkiä.