Selkeästi vain kovimmille faneille – arviossa Cattle Decapitationin harvinaisuuskokoelma

Julkaistu Infernossa 10/2018.

Cattle Decapitation
Medium Rarities
Metal Blade

Ihmisen ja eläimen roolit makaaberilla tavalla kääntävä Cattle Decapitation on niitä bändejä, joiden ensimmäinen demo tai ylipäätään alkupään julkaisut eivät todellakaan ole parhaita.

Vanhojen raitojen orgaanisuus, suoranainen löysyys ja soundien karuus ei ole lainkaan sitä, mitä bändiltä on viime vuosina totuttu kuulemaan. Soitto kuulostaa siltä kuin asialla olisi lihaa ja verta, eikä tämä ei ole näille herroille koskaan sopinut. Cattle Decapitation on kypsynyt huippuunsa vasta viimeisen vuosikymmenen mittaan.

Moderni, hyvin tuotettu ja tappavalla tarkkuudella nakuttava materiaali jää tällä julkaisulla vähemmistöön. Medium Rarities kerää yhteen erinäistä split-, bonus-, demo- ja treenimateriaalia, ja lopputulos on odotetusti perin sekava.

Tärpeiksi on löydetty aiemmin julkaisematon treenisessio vuodelta 1998 sekä yksi To Serve Man -levyn (2002) bonusraidaksi aiottu kappale, joka on löydetty julkaistavaksi vasta nyt. Myös uudempien julkaisujen japsibonarit ovat mielekästä materiaalia, etenkin kun ne edustavat musiikillisesti sitä korkeatasoisinta antia. Arvosana heltiää kuitenkin kokonaisuudelle, eikä armoa voi antaa. Cattle Decapitation oli varhaisvuosinaan silkkaa teurasjätettä.

On pakko nurista myös siitä, että kun tämän sortin julkaisua kasataan ja tarkoituksena ei ole saada aikaiseksi musiikillisesti koherenttia kokonaisuutta, en oikein ymmärrä, miksi levyltä löytyy materiaalia vain 34 minuutin edestä. Samaan tunkioon olisi voinut heittää myös Ten Torments of the Damned -demon (1997) ja Human Jerky -ep:n (1999), jolloin mukana olisi kaikki pitkäsoittojen ulkopuolinen materiaali. Kompletismi kunniaan!

Asiaan on voinut vaikuttaa toki sekin, että demon miehistöstä ei ole jäljellä enää ketään, eli bändissä ei operoi ainuttakaan alkuperäisjäsentä. Laulaja Travis Ryan tuli mukaan vuonna 1997, mutta demolla hän ei vielä korissut.

Oli miten oli, Medium Rarities on selkeästi vain kovimmille faneille suunnattu julkaisu. Keltanokkien ei kannata aloittaa tästä, vaan kaupasta kannattaa ottaa mukaan vaikkapa uusin levy The Anthropocene Extinction (2015). Johan lähtee järki ja henki.