Tätä on hyvä vanhan liiton nykykuolo – arviossa Kommand

Julkaistu Infernossa 5/2023.

21.07.2023
KOMMAND
Death Age
20 BUCK SPIN

Tässäpä pitkäsoitto, jollaista ei tule vastaan aivan koko ajan: kappaleita on kuusi, pituutta 26 minuuttia. Toisaalta losangelilaisviisikon debyyttilevy Terrorscope (2020) ei yltänyt edes 24 minuuttiin. Vaan mikäs siinä, kun asia esitetään napakalla iskulla. Turha on karsittu.

Kommandin death metal lainaa häpeilemättä vanhalta kuulantyöntäjältä, sotakone Bolt Throwerilta. Vaan on tässä muutakin. Soundipolitiikka noudattaa rouhean multaista ja luonnonmukaista linjaa. Matala örinä on kuin instrumentti muiden joukossa. Death Age vyöryy yhtenä rintamana.

Kuolometallissa on mahdoton kehittää täysin uutta ja uraauurtavaa, mutta vanhoista aineksista voi muotoutua taidokkaissa kourissa jotain omannäköistä ja massasta erottuvaa, kuten Kommandin tapauksessa. Synkkä ja sotaisa death metal soi tässä suorastaan nautinnollisen vaivattoman kuuloisesti. Sovituspuoli on kondiksessa.

Hidas maailmanlopun rusennus vaihtuu hetkessä rivakkaan tuleen. Kitarat jauhavat pahaenteistä riffiä, mutta levy ei ole pelkkää synkeää myrskyä. Kuvioissa on tarraavuutta ja rummuissa voimaa. Välillä jostain pimeästä sivalletaan soolovälähdys. Tätä on hyvä vanhan liiton nykykuolo.

Lisää luettavaa