Täyteen ahdettua sinfonista metallia – arviossa Xandria

Julkaistu Infernossa 2/2023.

25.03.2023
XANDRIA
The Wonders Still Awaiting
NAPALM

Saksassa vuonna 1994 perustettu Xandria soittaa melko perinteikästä sinfonista metallia naislaulajalla. Helmikuun alussa ilmestyneellä kahdeksannella levyllä tosin soittaa lähes täysin uusi bändi. Kaikki jäsenet perustaja-kitaristi Marco Heubaumia lukuun ottamatta ovat liittyneet ryhmään vasta viime vuonna. Lähtökohta huomioiden teos voisi olla paljon heikompikin.

Kappaleiden keskimitta on viiden ja kuuden minuutin välillä, vaikka välillä vähempikin riittäisi. Biiseihin on tuupattu niin paljon kaikkea, ettei niistä kykene muistamaan edes muutaman kuuntelukerran jälkeen yhtäkään kertosäettä tai kappaleen alkua.

Massiivisten rakennelmien lisäksi levyllä on pari popimpaa vetoa ja yksi herkistelyraita. Orkestraatioilla on suuri rooli, mutta aina ei tarvitse odottaa sooloihin asti, että kitaratkin pääsevät isommin ääneen. Puhtaiden suoritusten lisäksi lauluosastoa täydentävät ajoittaiset kuoro-osuudet ja örinät.

Koko komeudella on mittaa noin 75 minuuttia, mikä on reippaasti jopa tässä genressä. Kokonaisuus on kuitenkin yllättävän monipuolinen. Sinfonisesta tai niin sanotusta female fronted -metallista tykkäävälle albumin luulisi uppoavan satavarmasti.

Lisää luettavaa