Tinkimätöntä pimeän death metalin voimaa – arviossa Dwelling Below

Julkaistu Infernossa 11/2023.

15.02.2024
DWELLING BELOW
Dwelling Below
TRANSCENDING OBSCURITY

Kuolometallia likaviemärin puolelta. Yhdysvaltalaiskolmikon debyytti ruoppaa death doomin ryönäistä laitaa. Samaa törkyistä maaperää ovat myllänneet otolliseksi kasvualustaksi muun muassa Winter, Incantation ja vaikkapa Autopsy.

Dwelling Below ei vähemmän yllättäen tuo eikä luo mitään ennenkuulumatonta, vaan synkkyydessä rämmitään esimerkiksi edellä mainittujen tekijöiden jalanjäljissä. Tarttuvampaakin rymistelyä on tullut kuultua, mutta eipä tämän alagenren äänitaiteen ole tarkoituskaan olla mitään mukana hyräiltävää hittikavalkadia.

Levyllä on neljä noin kymmenminuuttista rusennusta, joista löytyy hitaan vyöryn lisäksi äkäisesti tulittavaa blastia, eli aivan puhdasta tuomiojyrää musiikki ei ole. Occulsedistakin tuttu rumpali-laulaja Jared Moran hoitelee mörinät matalalta ja ilman armoa. Soundimaailma on likainen ja luomu. Moranin rumpukompit kolisevat, ja kitarat viiltelevät synkeänkohtalokkaita liidejä.

Vaikka kappaleet ovat pitkiä, ne eivät pääse kyllästyttämään. Koko levy on yhtä mustaa messuamista, jonka eeppinen tunnelma luodaan katkeamattomalla ja tinkimättömällä pimeän death metalin voimalla.

Lisää luettavaa