”Uransa taiteellisesti kunnianhimoisin albumijärkäle” – arviossa Kamelot

Levyarvio julkaistu Infernossa 4/2015.

07.05.2015

Kamelot
Haven

Napalm
4_5_kirvesta

Floridalaislähtöinen sinfonisen epiikkametallin suurlähettiläs on luonut tuoreimmasta hengentuotteestaan uransa taiteellisesti kunnianhimoisimman ja biiseiltään monipuolisimman albumijärkäleen.

Kamelotin 1990-luvun alkuvuosina startanneen uran 13. levyn viitekehys on sama, jota yhtye on noudattanut ja kehittänyt käytännössä vuoden 2001 Karma-levystä lähtien. Kitaristi ja primus motor Thomas Youngbloodin loihtimat runsasmelodiset ja dramatiikkakylläiset sävellykset, konstailemattoman puhdas tuotanto ja rumpali Casey Grillon takapotkuiset kuudestoistaosabassarikompit edustavat Havenilläkin niitä bändin repertuaariin vakiintuneita tavaramerkkejä.

Havenille on kuitenkin sävelletty suoraviivaisempien kertosäebravuurien (Fallen Star, Insomnia, Veil of Elysium, My Therapy, Liar Liar) lomaan tunnetilasta toiseen luovivia erilaisuuksia, kuten industrialhenkisesti pumppaava Revolution ja herkänpolveileva Under Grey Skies, joka on eittämättä yksi vuoden 2015 metallihitureista.

Tuolla kappaleella sovituksellisten ja melodisten hienouksien kirkkaimmiksi tulkeiksi nousevat Kamelot-vokalisti Tommy Karevikin lisäksi Nightwish-pillipiipari Troy Donockley ja Delain-ääni Charlotte Weissels. En äkkiseltään muista, olisiko Donockley vetänyt pääbändinsä levylle ikinä noin tunteikkaita lurituksia. Myös Karevikin ja Weisselsin yhteispeli on veretseisauttava.

Uskallan väittää, että suurin syy Havenin monipuolisuuteen löytyy nyt toisen levynsä bändissä laulaneesta Tommy Karevikista. Edellinen Silverthorn (2012) vedettiin vielä vanhoilla pohjilla, ex-solisti Roy Khanin perinnöllä. Progemetallibändi Seventh Wonderissa biisintekijän ja laulajan kykynsä osoittaneella tukholmalaispalomiehellä on ollut pari viime vuotta aikaa sopeutua uuden työnantajansa musiikillisen maailmaan, mikä kantaa nyt runsasta ja maukasta hedelmää.

On vähintäänkin jännittävää jäädä odottamaan, mitä Kamelot tekee seuraavaksi.

Lisää luettavaa