Vanhan koulukunnan armotonta pervoilua ja rienausta – arviossa Profanatica

Julkaistu Infernossa 8/2023.

07.11.2023
PROFANATICA
Crux Simplex
SEASON OF MIST

Vuonna 1990 Incantationin alkuperäisjäsenistä alkunsa saanut jenkkilegenda Profanatica kuoli kaksi vuotta myöhemmin, kun The Raping of Virgin Mary -levyn masterit tuhottiin hieman epäselvissä merkeissä. Paul Ledney
haistatti kaikelle paskat ja perusti yhtä legendaarisen soolobändinsä Havohej’n nauhoittaen muutaman tuhotulla levyllä olleen biisin bändin klassiselle Dethrone the Son of God -debyytille (1993).

Ledney perusti Profanatican uudelleen vuonna 2006 ja äänitti kahden uuden jäsenen kanssa karskin, Profanatitas de Domonatiaksi (2007) ristityn debyytin. Crux Simplex on bändin kuudes levy ja juuri sitä, mitä Profanaticalta voi odottaa: vanhan koulukunnan armotonta pervoilua, rienausta ja jumalanpilkkaa.

Vajaat 40-minuuttinen levy on käytännössä pelkkää barbaarista turpaanvetoa. Jopa biisien hitaammat kohdat runnovat sisuskalut verimuhjuksi. Profanatica on jäänyt musiikillisesti jonnekin 1980- ja 1990-lukujen taitteeseen, eikä se ole todellakaan väärin.

Ledney on säveltänyt aina loukkaavaa ja äärimmilleen viritettyä musiikkia, eikä tahti vaikuta hiipuvan, vaikka ukko on jo 53-vuotias. Kaikki kunnia tälle iljettävien perversioiden mestarille.

Lisää luettavaa