Veteraanin fokus on terävimmillään – arviossa Nad Sylvan

Julkaistu Infernossa 4/2021.

NAD SYLVAN
Spiritus Mundi
INSIDEOUT

Agent of Mercystä, Unifaunista ja Steve Hackettin Genesis Revisited -projektista tuttu laulaja Nad Sylvan on saanut valmiiksi seitsemännen soololevynsä. 61-vuotias veteraani on ollut kuvioissa kauan mutta saavuttanut laajempaa tunnettuutta oikeastaan vasta tämän vuosituhannen puolella. Suurimmaksi osaksi maine on tietenkin Genesis Revisitedin ansiota, joka on taannut miehelle pysyvän jalansijan modernissa progemaailmassa. Hyvä niin, sillä lahjakas tulkitsija ja lauluntekijä on totta vieköön tunnustuksen ansainnut.

Spiritus Mundi jatkaa suurin piirtein samaa linjaa kuin Sylvanin aikaisemmatkin sooloeffortit, eli melodista ja popahtavaa neoprogea olisi tarjolla. Akustiselle ilmaisulle on annettu tällä kertaa enemmän tilaa, mikä ei ole ollenkaan huono juttu. Sylvan on taitava tunnelmien rakentaja ja miehen laulumelodiat ovat silkkaa hunajaa korville. Vaikka musiikillisesti mikään ei ole radikaalisti muuttunut, tuntuu että nyt miehen fokus on terävimmillään. Kyseessä onkin selkeästi hänen paras levynsä.

Sylvan on pätevä multi-instrumentalisti ja hoitaa ison osan levyn soittimista itse. Kitaristi Andew Laitres peesaa, ja muut vierailijat kuten Jonas Reingold, Mirkko De Maio ja Tony Levin tuovat levylle omat mausteensa.

Itse sävellykset eivät sisällä mitään turhia kikkailuja tai sooloiluja, vaan niiden kompleksisuus on toisenlaista. Se tulee ilmi sovitusten yksityiskohtaisuudessa ja pienissä nyansseissa, jotka saattavat mennä ensikuulemalta helposti ohi. Juuri nämä seikat tekevät Spiritus Mundista palkitsevan kuuntelukokemuksen, jonka äärelle tekee mieli palata yhä uudestaan ja uudestaan.