Visvainen korvakarkki soi nyt entistäkin vaikuttavammin – arviossa Cryptic Hatredin uusintajulkaisu

Julkaistu Infernossa 7/2021.

CRYPTIC HATRED
Free from the Grave (2021 Remix)
THE OTHER

Alle 18-vuotiaat klaukkalalaiset tuuttasivat maailmalle ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan julkaisunsa, Free from the Grave -demon, kesällä 2020. Kahdeksan biisin death metal -moukarointi sai monet vanhan polven kuolofriikit höristämään homeisia korviaan: onko nuorissa sittenkin tulevaisuus?

Jonkinlaista jenkkiläisen ja kotimaisen klassikkokuolon sekoitusta myllyttävä yhtye ei kuitenkaan kohauttanut vain nuorilla soittoniekoillaan, vaan itse demon sisältökin oli – ja on – kunnon visvaista korvakarkkia. Meno ei ehkä ole tyylilajissaan kaikkein omaperäisintä, mutta eipä sitä aina tarvitse olla uutta kehittämässä.

Laulaja-kitaristi Eemil Lajoman äärituhti örinä kuorruttaa alavireisen murskauksen, jossa ei niskankatkomisriffeissä säästellä. Meno on enemmän hitaampaa tappoa kuin supernopeaa tikkausta, mikä toimii vallan mainiosti. Kuvioissa kuuluu paitsi kuoloperinteen ymmärrys ja omaksuminen myös oma osaaminen ja kekseliäisyys.

Nyt käsittelyssä oleva Free from the Grave on The Other Recordsin ansiokas uusintajulkaisu ja demon ensi-ilmaantuminen cd-muodossa. Suuri muutos alkuperäiseen on huojuen suhisseen soundimaailman katoaminen uudelleenmiksauksen myötä. Äänimaisemaa on tukevoitettu ja kirkastettu erittäin nätisti, ja Cryptic Hatredin demo soi nyt alkuperäistäkin vaikuttavammin.