Yhtyeelle ominaisen hullunkurinen teos – arviossa Waltarin kokoelma

Julkaistu Infernossa 11/2021.

19.02.2022
WALTARI
3rd Decade – The Anniversary
METALVILLE

Kotimaisen raskaan rockin riikinkukkomainen crossover-kummajainen juhlistaa kolmea vuosikymmentään kokoelmalevyllä. Siltä löytyy yhtyeen suosituimpia sävellyksiä uudelleenäänitettyinä ja eri laulajien tulkitsemina.

Levyn vierailijalista on parilla sanalla sanoen runsas ja värikäs. Tunnetuimmat vieraat lienevät Marko Hietala, Bomfunk MCs, Eläkeläiset, Jonne Järvelä, Jyrki 69 ja Lordi. Toteutuksesta tekee kiinnostavan se, etteivät vierailijat ole kappaleissa sivuroolissa vaan pääosassa, luomassa biiseistä täysin omannäköisiään versioita. Käsittelyn jälkeen kappaleita hädin tuskin tunnistaa entisikseen, mikä on varmasti ollut yhtyeen tarkoituskin.

Vaikka toiset uudelleensovitukset ovat vahvempia kuin toiset, jokainen niistä kuulostaa hyvällä tavalla erikoiselta ja on täynnä piristävän raikasta asennetta. Nappitulkintoja ovat ainakin Marko Hietalan Below Zero sekä Jonne Järvelän ja Jyrki 69:n In the Cradle. Eksoottisimman ja huomiota kirvoittavammin esityksen sen sijaan tarjoaa saamelaisyhtye Angelit versiollaan Step Outsidesta.

Kokoelma on Waltarille ominainen, hullunkurinen teos, joka saa vähintäänkin hyvälle tuulelle.

Lisää luettavaa