Livearvio: Within Temptationin striimikeikalla liikuttiin luontevasti realistisen keikkakokemuksen ja fantastisen virtuaalimaailman välisellä janalla

The Aftermath – A Show In A Virtual Reality - 15.-16.7.2021

19.07.2021

Hollantilainen sinfonisen metallin airut, Within Temptation, on jo pitkään ollut kotimaansa yksi suurimmista vientituotteista musiikin saralla. Paljosta on kiittäminen laulaja Sharon del Adelia, jonka kuulas ääni ja karismaattinen lavapresenssi näyttelevät isoa osaa yhtyeen viehätyksessä. Musiikillisesti orkesteri aloitti perinteisemmällä ja raskaammalla doom-henkisellä goottimetallilla, kunnes vuosituhannen alussa alkoi siirtymään hiljalleen kohti amerikkaista valtavirtasoundia. Tämä on tietysti harmillista, mutta täytyy myöntää, että bändi hoitaa tonttinsa edelleenkin ammattimaisesti. Siitä viimeisimpänä todistena on The Aftermath-nimellä kulkeva virtuaalikeikka, jolla yhtye vetää noin tunnin mittaisen setin dystopisissa scifi-maisemisssa.

Aftermath on visuaalisesti varsin pätevän näköinen show, jonka graafiset elementit eivät tunnu läheskään niin pääälleliimatuilta kuin Nightwishin tapauksessa, vaan se tuntuu paremmin integroidulta ja luonnolliselta osalta itse esitystä. Lava muuttaa välistä hieman muotoaan kuten myös taustakuvat, liikkuen luontevasti realistisen keikkakokemuksen ja fantastisen virtuaalimaailman välisellä janalla. Mystinen robottipää pitää alkupuheen sekä välinarraatioita, jotka luovat kokemukselle jatkuvuuden ja yhtenäisyyden tunnetta. Spiikit ovat melko apokalyptista osastoa ja käsittelevät lähinnä sitä kuinka ihminen on omalla toiminnallaan ajanut itsensä ja maapallon ahdinkoon.

Mitä itse settilistaan tulee, painoittui se viimeisimmän Resist -levyn (2019) ja tulevan levyn materiaaliin. Kolme uusinta singleä, The Purge, Entertain You sekä Shed My Skin kuultin kaikki keikalla ja musiikillisesti ne jatkavat tuttua ja turvallista linjaa eli viimeisen päälle viilattua modernia pop-metallia on tarjolla jälleen kerran. Vaikka yhtye onkin hieman kaavamainen ja yllätyksetön musiikissaan, osaa se parhaimmillaan kuitenkin tuottaa varsin tehokkaita iskusävelmiä. Kunpa vain yhtye olisi sovituksellisesti monipuolisempi.

Täytyy nostaa hattua kuitenkin siitä, että virtuaalikeikan settilista ei ole mikään varman päälle laskelmoitu hittikavalkadi vaan sisältää kuten sanottua uutta ja myös vähemmän soitettua materiaalia. Keikalla kuullaan esimerkiksi The Silent Force-levyltä (2004) napattu Forsaken, jota yhtye ei ole soittanut keikalla sitten vuoden 2008. Yllättävää kyllä, yhtyeen vakiokeikkahittiä,Ice Queenia ei kuulla lainkaan.

Vaikka Within Temptationin musiikki ei ole ehkä se mielikuppini teetä, niin täytyy myöntää, että The Aftermathin äärellä viihtyi kuitenkin varsin vaivattomasti. Show oli juuri sopivan pituinen, se näytti hyvältä ja se oli teknisesti hyvin toteutettu. Mitäpä muuta sitä voi hyvältä virtuaalikeikalta vaatia?

Lisää luettavaa