19-vuotias gootti pahoinpideltiin sairaalakuntoon Briteissä – Poliisi tutkii tapausta viharikoksena

Kuvan gootit eivät liity tapaukseen
Kuva: Tony Kennick/Creative Commons

Nottinghamshiren poliisi tutkii 19-vuotiaan Ryan Winnalsin joukkopahoinpitelyä viharikoksena, kertoo BBC.

Winnals joutui 21. toukokuuta joukkion pahoinpitelemäksi – vain koska tämä oli pukeutunut goottityyliin. Winnals mursi hyökkäyksessä leukansa ja nenänsä ja vammat vaativat leikkausta.

– Kaikki tapahtui äkkiä. Nojailin muina miehinä seinään ja selailin jotain puhelimestani. Laitoin puhelimen pois ja ennen kuin tajusinkaan, minut oli lyöty maahan, Winnals muisteli hyökkäystä BBC:lle.

Nottinghamshiren poliisi on 11. piiri, joka on tutkinut alakulttuurin edustajiin kohdistuvia pahoinpitelyjä viharikoksena. Britanniassa on viisi koko maassa viharikoksen piiriin laskettavaa kategoriaa: vammaan, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, rotuun tai uskontoon kohdistunut rikos. Näiden lisäksi jokainen piiri voi lisätä joukkoon omia kategorioita.

11 piiriä on lisännyt mukaan alakulttuurin edustajiin kohdistuvat rikokset. Tämä on pitkälti vuonna 2007 murhatun gootin, Sophie Lancasterin äidin aloittaman kampanjan seurausta. 17- ja 16-vuotiaat pojat tuomittiin 20-vuotiaan Lancasterin murhasta Lancashiressa. Pojat olivat hyökänneet Lancasterin ja tämän poikaystävän kimppuun, koska nämä olivat pukeutuneet gooteiksi. Tapauksen jälkeen Sophien äiti Sylvia aloitti kampanjan tuodakseen alakulttuurien edustajien kohtaamaa väkivaltaa julki.

– On häpeällistä, että vielä tänäkin päivänä voidaan syrjiä pukeutumisen tai hiustyylin ja -värin vuoksi. Se on suorastaan kuvottavaa, kommentoi Winnalsin äitipuoli BBC:lle.