Amerikkalainen keikkabuukkaaja vakavien syytösten kohteena – yhteistyökumppaneina muun muassa Nightwish ja Amorphis

John Finbergiä syytetään ahdistelusta, törkeästä käytöksestä ja väkivallalla uhkailusta.

Metalsucks-sivusto on julkaissut artikkelin, jossa First Row Talent -ohjelmatoimiston omistajaa, amerikkalaista keikkabuukkaja John Finbergiä syytetään useista seksuaalisista ahdisteluista, väkivallalla uhkailusta sekä muusta törkeästä ja kyseenalaisesta käyttäytymisestä. Suomessa artikkelista uutisoi ensimmäisenä Soundi-lehti.

Finberg on alallaan merkittävä toimija, joka on toiminut muun muassa useiden isojen suomalaisbändien Pohjois-Amerikan-kiertueiden buukkaajana. Finbergin yhteistyökumppaneita ovat tai ovat olleet muun muassa Nightwish, Amorphis, Swallow the Sun, Battle Beast ja Sonata Arctica.

Metalsucksin pitkässä artikkelissa pääosin nimettömänä pysyttelevät henkilöt kertovat, miten Finberg on muun muassa ehdottanut naismuusikoille seksiä yhteistyön vastapalvelukseksi, juottanut bändejä katsomaan tulleita faneja alkoholimyrkytykseen saakka ja käyttäytynyt muutenkin arvaamattomasti ja uhkaavasti erityisesti naisia kohtaan.

Artikkelissa omasta kokemuksestaan kertoo myös nimeltä mainitsemattoman suomalaisbändin kiertuemanagerina toiminut Stacey H., joka kertoo Finbergin uhanneen lyödä tätä kasvoihin, kun tämä oli kysellyt Finbergin buukkaamaan kiertueeseen liittyneitä asioita. Eräälle toiselle naiselle Finberg oli puolestaan tarjonnut pestiä Nightwishin oheistuotemyyjänä näiden kiertueella, mikäli tämä olisi suostunut seksiin Finbergin kanssa. Kun nainen kieltäytyi, Finberg häiriköi tätä tekstiviestein useiden kuukausien ajan.

Artikkelissa myös väitetään Finbergin keinottelevan keikkalippujen jälleenmyynnin kanssa ja pitävän itsellään bändeille kuuluvia palkkioita.

Nightwish julkaisi some-kanavissaan myöhemmin lyhyen ja ytimekkään kannanoton: ”Nightwish on lopettanut yhteistyön herra Finbergin kanssa ja katkaissut kaikki välit häneen ja hänen yhtiöönsä”.

Myös Swallow the Sun, Battle Beast ja Amorphis ilmoittivat lopettavansa yhteistyön Finbergin kanssa välittömästi. Asiasta tiedotettiin yhtyeiden some-kanavissa.

”Amorphis ei hyväksy kiusaamista, ahdistelua tai rasismia missään muodossa. Tuoreiden syytösten vuoksi John Finberg ei enää edusta Amorphista Yhdysvalloissa, Kanadassa tai missään muualla tästä hetkestä lähtien”, yhtyeen Facebook-sivulla kirjoitetaan.

”Hyväksikäytölle, rasismille ja seksismille ei ole sijaa musiikkibisneksessä eikä missään muuallakaan”, kommentoi puolestaan Battle Beast kollektiivisesti.

Abuse, racism and sexism have no place in music business nor anywhere else for that matter

Rumba-lehden mukaan Sonata Arctica lopetti yhteistyön Finbergin omistaman First Row Talentin kanssa viime kiertueen jälkeen.

Amorphis does not accept any form of bullying, harassment or racism. Due to current allegations against First Row Talent…

Julkaissut Amorphis Tiistaina 29. syyskuuta 2020

"Nightwish have ceased to employ Mr Finberg and have severed all contact with him and his company."NIGHTWISH & TILL DAWN THEY COUNT LTD

Julkaissut Nightwish Tiistaina 29. syyskuuta 2020

From this day on First Row Talent Agency does not represent Swallow the Sun in North America. We will inform you later about our upcoming tour.

Julkaissut Swallow the Sun Tiistaina 29. syyskuuta 2020

First Row Talent is no longer booking Battle Beast in North America or anywhere in the world.

Abuse, racism and sexism have no place in music business nor anywhere else for that matter. 
Love,BATTLE BEAST

Julkaissut Battle Beast Tiistaina 29. syyskuuta 2020

Päivitys 29.9.2020 klo 12.12: Lisätty tieto Nightwishin ilmoituksesta.

Päivitys 29.9.2020 klo 12.53: Lisätty tieto Amorphisin ilmoituksesta.

Päivitys 29.9.2020 klo 13.49: Lisätty tieto Swallow the Sunin ilmoituksesta.

Päivitys 29.9.2020 klo 17.14: Lisätty tieto Battle Beastin ilmoituksesta.